AJME-ŠPAGETI SA PEČURKAMA

Nutritivna vrednost gljiva

Studija objavljena u online izdanju časopisa Journal of Agricultural and Food Chemistry osvrnula se na nutritivne karakteristike 6 vrsta gljiva. Uz Shiitake, Maitake i Enoki gljive, proučavane su i tri vrste šampinjona – gljiva koje su nerijetko dio jelovnika i na našem podneblju.. Pokazano je da su gljive, svježe i kuhane, u različitim godišnjim dobima, dobar izvor prehrambenih vlakana uključujući hitin za koji se vjeruje da smanjuje razinu kolesterola u krvi te beta-glukan koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Gljive su otprije poznate kao dobar izvor visokokvalitetnih proteina, nekih vitamina i nezasićenih masnih kiselina, no preciznija analiza ugljikohidrata dosada nije vršena, ističu autori studije. Najveću razinu hitina (8%) i beta-glukana (0,2%) imali su svježi šampinjoni. Kuhanjem je, kako su pokazali rezultati, razina hitina i beta-glukana pala, ali i dalje je ostala mjerljiva. Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry

 

Sigurno mesec i po dana nisam uvrstila pečurke u ishranu. Vođena temom igrice Ajme, koliko nas je, čiji je tvorac Snježana a domaćica za ovaj mesec Lusitania, pripremila sam moju staru, već hiljadu puta oprobanu varijantu paste sa pečurkama, čiji recept nisam uvrstila na blog – do sada. A, ujedno ovo je moja ulaznica za naše igrarije.
špagete (u ovom slučaju za jednog)
1 čen belog luka
1/2 praziluka
1 šargarepa
2 supene kašike ulja
so, biber, origano prema ukusu
5 šampinjona
1 kafena kašika paradajz-pirea
4 lista blitve
za prilog malo pavlake
 i
dekoracija blitva i zelena salata
Priprema: Skuvati špagete prema uputstvu sa pakovanja. U hladno ulje dodati čen belog luka i polako pržiti dok ne počne da žuti. Izvaditi ga i u ulje dodati iseckan praziluk i šargarepu, posoliti i nastaviti dinstanje. Nakon 3-4 minuta dodati šampinjone, isečene na krupnije komade, poklopiti i nastaviti kuvanje. Kada pečurke omekšaju i uvri voda koju su pustile dodati paradajz-pire i iseckanu blitvu. Dodati biber i origano, poklopiti i nakon nekoliko minuta u to dodati oceđene špagete. Fino umešati sa pripremljenom smesom i služiti vruće. Aranžirati uz malo pavlake i listova blitve i zelene salate (naravno, vi prema sopstvenom ukusu).

14 thoughts on “AJME-ŠPAGETI SA PEČURKAMA

  1. Hola, lamento el retraso, tengo conexion desde ayer. Gracias por el premio, no lospublico por falta de tiempo, pero los agradezco todos. Me alegra que te guste mi blog. Ya me he hecho seguidora del tuyo, esto espaghetis seguro que están riquisimos. Esta noche ceno setas rebozadas a ver que tal estan.
    Un ebso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *