AJVAR

Svaka kuća ima svoj recept za ajvar. Mišljenja sam da je osnova (tj. način na koji se namirnica priprema) vrlo bitna. Naglasila bih da je ceđenje paprike “preko noći” (pored kvaliteta paprike) najbitnije. 
Paprike dobro ispečem (na taj način paprika dobija prepoznatljvu aromu ali i mekoću koja treba da odlikuje kvalitetan ajvar – kada se uprži da bude kao džem), ostavim poklopljene u metalni sud, kada se ohlade očistim od kožice i semenki, stavim da se cede (u džačić od paprike, uvezano, okačiti na nešto ili pritisnuti težim predmetom a ostaviti u rešetkasti sud, kako bi se tečnost cedila). Sutradan sameljem, upržim sa malo ulja, posolim i napunim tegle, zapečem u rerni, ohladim, prelijem uljem i poklopim. Tako pripremljen ajvar može “mirno ostariti” tj. trajati 3 godine, koliko sam u mogućnosti da posvedočim  iz ličnog iskustva. ☺

Potrebne namirnice: 10 kg crvene (mesnate) paprike, 1 glavica belog luka, 1 dl sirćeta, oko 100 g soli, oko 2,5 dl ulja.

Način pripreme: Papriku oprati, osušiti i peći sa svih strana. Staviti u najlon kese ili dublje posuđe i poklopiti kako bi se kasnije što bolje ljuštile. Ohlađene paprike oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti da se cede oko 24h. Oceđene paprike samleti na mašini za mlevenje mesa. U širu šerpu usuti samlevene paprike i na jakoj temperaturi pržiti (uz mešanje) desetak minuta, stalno mešajući sve dok se ne dobije smesa slična pekmezu i dok se na dnu ne pojavi jasan trag od varjače. Zatim, dodati 1,5 dl ulja, začiniti pa nastaviti sa prženjem još 5-6 minuta. Vruće sipati u tople tegle, dobro sabijajući kašikom kako bi isterali balončiće vazduha. Po vrhu, naliti onoliko ulja da prekrije površinu ajvara. Odmah zatvoriti, prekriti toplim prekrivačima i ostaviti tako dok se ne ohladi. Zatim, tegle ostaviti na suvo i hladno mesto predviđeno za čuvanje zimnice.
Napomena: Ukoliko imate problema sa ljuštenjem paprika, evo malog saveta – ispečene/oprljene, vruće, paprike odmah staviti u najlonsku kesu i uvezati. Ostaviti da se potpuno ohlade i onda ljuštiti paprike od dna ka peteljci, kako bi “kožica išla” što lakše i brže. U slučaju da ajvar spremljen u tegle želite zapeći u rerni za to je potrebno oko 45 minuta na 120 stepeni C, a zatim tegle ostaviti u rerni sve dok se potpuno ne ohlade (a zatim, ih odozgo blago naliti uljem). 

Ovde možete pronaći recept za pripremu ajvara sa patlidžanom. Bogat izbor recepata za zimnicu možete pronaći na ovoj strani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *