BARENA FILETIRANA PAPRIKA

  Prošle godine sam ostavljala filetiranu papriku na ovaj način, što sam morala ponoviti i ove godine. Salata je fantastičnog ukusa, dovoljno kiselkasta i hrskava baš kako mi volimo.

  Barena filetirana paprika inspirisana je receptom za barene paradajz-paprike tj. presolac u kome se paprike kratko bare, a zatim njime i prelivaju.

  Budite sigurni da ćete uživati u ovoj salatici bez konzervansa, koja se brzo priprema ali i brzo potroši, tako da je neophodno da napunite što više tegli kako biste tokom zime uživali u filetiranim paprikama.

  fileti paprike za zimnicu

  Potrebne namirnice:
  (odštampaj recept)
  3 kg paprike (kurtovka)
  850 ml vode
  280 ml sirćeta
  150 ml maslinovog ulja
  70 g soli
  70 g šećera
  biber, peršun i beli luk po želji

  Način pripreme:
  Paprike oprati, ukloniti peteljke i očistiti od semena, pa preseći na četvrtine ili polovine po dužoj strani.
  Vodu, sirće, ulje, so i šećer sipati u šerpu dovoljne širine da fileti paprike mogu da se slobodno okreću. Kada tekućina provri dodati turu paprika, pa nakon minut-dva izvaditi ih (francuskom kašikom) i ostaviti paprike da se prohlade. Postupak ponoviti sa ostatkom paprika.
  U čiste i tople tegle poređati paprike, po želji dodati biber, peršunov list i beli luk, pritisnuti plastičnim pritiskačima, naliti vrućim presolcem, zatvoriti (ivice tegli i zatvarači sa unutrašnje strane mogu se premazati alkoholom), umotati u staro ćebe i ostaviti preko noći tj. da se tegle potpuno ohlade.
  Sutradan tegle odložiti na predviđeno mesto.

  Napomena:
  Od ove količine dobije se šest tegli od 750 g.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *