BARENE KISELE PAPRIKE (SOMBORKA)

  Sezona je. Vreme je pripreme zimnice. Često me pitate za neki recept i preporuku kako biste obogatili svoju kolekciju teglica sa ukusnim salaticama ove sezone. Znam da vam bogata zbirka recepata za zimnicu na blogu mnogo znači i da je s vremena na vreme rado posetite, tako da ću nastaviti da je ulepšavam i ažuriram.

  Kako je ovo jedna od meni omiljenih salatica, odlučila sam se da danas objavim upravo recept za

  barene kisele paprike (somborka)

  u kombinaciji s paradajz-paprikama. Iskoristite sezonu i napunite teglice najlepšim bojama (i ukusima), a ova salatica je odlična za tako nešto – kolorit i odličan ukus zagarantovani.

  Barene kisele paprike somborke

  Potrebne namirnice:
  (odštampaj recept)
  3 kg paprike somborke
  850 ml vode
  280 ml alkoholnog sirćeta (9%)
  150 ml ulja
  70 g soli
  70 g šećera
  1 kesica bibera u zrnu
  ½ veze peršuna
  6 čena belog luka
  2 šargarepe

  Način pripreme:
  Paprike oprati, iseći drškice i izbockati ih čačkalicom na 2-3 mesta. U dublju posudu usuti vodu, sirće, ulje, so i šećer pa staviti da provri. Zatim, dodavati paprike i bariti ih oko 2-3 minuta uz okretanje. Rešetkastom kašikom izvaditi paprike i odložiti sa strane. Postupak ponavljati i sa preostalim paprikama. U veću teglu slagati papriku, između redova ređati deblje kolutove šargarepe, beli luk (ne treba seckati luk, dva čena po tegli su dovoljna) i seckani peršun. Završiti paprikom, dodati zrna bibera, pritisnuti plastičnim pritiskačima i sve naliti mlakim presolcem tj. tečnošću u kojoj su se paprike barile. Zatvoriti tegle (celofan nije neophodan ali ja ga koristim jer imam naviku a i veću sigurnost da će sve proći kako treba ako koristim celofan premazan alkoholom ili sirćetom) i uviti ih u deblji čaršaf ili staro ćebe, pa ostaviti da se potpuno ohlade. Napunjene tegle sutradan odložiti u ostavu ili mesto predviđeno za čuvanje zimnice.

  Napomena:
  Navedena količina sastojaka dovoljna je za tri tegle od 1300 g. Somborka se može pomešati sa malo paradajz-paprika jer se tako lakše i lepše popuni prostor u teglama.

  barene paprike somborka

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *