Caffè Sospeso – sreća je kada se deli

Italijanska tradicija brige o bliznjem Caffe Sospeso

Caffè  Sospeso ili Caffè Suspiso (na napuljskom dijalektu) je duboko ukorenjena napuljska tradicija dobročinstva. Bukvalno, platiti kafu za stranca je blago. Dakle, kad god se nađete na kafi, kao čin ljubaznosti, možete ostaviti plaćenu kafu nekome ko ne može da priušti da je kupi. Ako je istina da sreća postaje veća onda kada se deli, Caffè Sospeso je pravi početak srećnog i zahvalnog života. Kafa je među najcenjenijim vrednostima života u Italiji, i izauzima posebno mesto u socijalnim odnosima Italijana. Kroz običaj ispijanja kafe, Italiani pokazuju da su tu jedni za druge. Za njih je zajedničko ispijanje kafe više od puke kafe; to pre zvuči kao ritual, trenutak koji bi trebalo da imate tokom dana, vreme za ćaskanje, predah od dnevne rutine.

Caffè Sospeso je duboko ukorenjena napuljska tradicija u kojoj se kroz šoljicu kafe iskazuje briga za bližnjeg.

Iako se ne zna od kada tačno datira ovaj plemeniti običaj, Caffè Sospeso baca svetlo na mnoge aspekte napuljske i italijanske kulture, oslanjajući se na male i jednostavne radnje zahvalnosti. Caffè Sospeso govori mnogo o nevidljivim vezama koje postaju deo stvarnosti kroz ljubaznost i velikodušnost. Kada briga za dobrobit stranca postane motiv za ispunjenje nevidljive namere (čitaj: magije), stvara se dobro napravljen Caffè Sospeso.

Ako ste ikada bili u Napulju ili ste bar nešto čuli o njemu, znate za nit koja povezuje sve priče koje lebde oko njega – kafa, naravo. Kada je Napolitanac zadovoljan iz bilo kog razloga, umesto da plati samo jednu kafu, onu koju bi popio, on plati dve – jednu za sebe i jednu za gosta koji posle njega dođe u kafić. U Napulju je kafa drugačijeg ukusa, a mnogi kažu da je tajna u vodi, koja je posebno alhemisana ne bi li dala besprekorno napravljen espresso. Napuljska voda čini aromu kafe bez premca. Sve u svemu, kafa ovde predstavlja poslasticu koju niko ne bi smeo propustiti.

Tekst je objavljen u gastronomskom magazinu La Cucina & Vino za april/jun 2024

Nevolje su zbližile Napolitance

Napolitanci smatraju da je Caffè Sospeso utkana u njihove živote toliko da za ovu tradiciju nije potrebno znati ni mesto i datum nastanka. Prema onome što su nam ispričali u Gran Caffè Gambrinus, smeštenog pored Pizza Plebiscito, ova praksa je procvetala u vreme ujedinjenja Italije, 1861. godine. A tokom Drugog svetskog rata bila je u svakodnevnoj primeni. Jasno je da su nevolje zbližile stanovnike Napulja, prethodno vekovima otporne na grube životne momente.
Kako su godine odmicale a stizala bolja vremena, velikodušnost ovog tipa je malo izbledela. Međutim, 2010. godine, povodom obeležavanja 150 godina Gambrinusa, ova tradicija je u potpunosti obnovljena. Tim povodom je pokrenuta Caffè Sospeso mreža, kao inicijativa kafića i barova širom sveta koji pružaju mogućnost nastavka ove plemenite prakse. Sa željom da Caffè Sospeso postane ujedinjeni pokret svih Zemljana, nastavljamo da vam donosimo ukuse i običaje Italije.

 Foto: Freepik

Restoran Patriki Previous post Restoran Patriki goste upoznaje sa savremenim ruskim ukusima i običajima
Next post Piza nije samo Krivi toranj – to je najbolje mesto za početak putovanja kroz Toskanu