Prva odabrana tema u okviru igrice »Patin petnaesti«  čiji je tvorac Milkica, mnogo mi se dopala i zato sam, pored ostalog, ovaj recept rado pripremila. Igrica je divan način na koji se Patini recepti tj. recepti iz Velikog narodnog kuvara mogu osvežiti i prilagoditi današnjem vremenu, navikama,… Smatram da je ovo divna igrica i želim nam puno ukusnog upoznavanja i druženja.

Prijatna, ukusna i fina čorba od celera sa knedlama, koja se vrlo brzo sprema. Lagana je, a u isto vreme dovoljno zasita tako da se može spremiti i za pravi (bogatiji) nedeljni ručak.

Ovog puta jako sam zadovoljna učinjenim i rado preporučujem ovaj recept. Mislim da će se ova čorbica u našem domu odomaćiti. ☺

corba od celera

Veću glavicu celera oljuštiti, iseći na četvrtine i metnuti u šerpu u kojoj se istopilo 50 g masla, da se celer prži. Kad je upola propržen, naliti ga sa 1,5 litar vode ili supe, a zatim dodati 1 veći oljušten krompir, da se i on sa celerom bari u istom loncu. Kad su celer i krompir mekani, izvaditi ih, vodu u kojoj su se barili ne prosipati, pasirati celer i krompir kroz presu za krompir, staviti u lonac, naliti vodom u kojoj su se kuvali, pa ih i dalje kuvati. Napraviti zapršku: 100 g masla staviti na štednjak u šerpu i dodati 40 grama bela brašna. Ova zaprška mora ostati bela. Zapržiti njome čorbu i ostaviti je da polako na štednjaku vri.

U ovu čorbu treba zakuvati grudve (knedle) koje se prave na ovaj način: razbiti 2 jajeta, pa žumanca spustiti u zdelu gde će se čorba sipati, a od 2 belanceta napraviti gust sneg u koji treba dodati 40 grama brašna. Sneg i brašno dobro izmešati i kašičicom vaditi grudvice, pa ih zakuvati u čorbu. Ovo raditi neposredno pred ručak. Sa ona dva preostala žumanceta začiniti čorbu, pa u nju dodati malo kisele pavlake ili mleka i soka od limuna.

corba od celera sa knedlama

Napomena: 
1. Veći koren celera dinstala sam na 25 g putera i 2 supene kašike ulja, uz povremeno dolivanje vode (ukupno oko 3 dl).
2. Od začina nisam koristila ništa, osim umerenog dodavanja soli (1 ravna supena kašika kroz celu pripremu).
3. Zapršku sam pravila od 30 g putera, 2 supene kašike ulja i 3 supene kašike brašna (30 g).
4. Knedle sam spremala od 1 jajeta (belance, koje zrno soli + 3 supene kašike oštrog brašna), tako da sam preostalo žumance umutila sa 80-ak g kisele pavlake i dodala u kuvanu čorbu.

Što se knedlica tiče, ukoliko volite da je čorba/supa puna knedli obavezno se držite navedene količine od 2 jajeta. Meni je čorba već bila dovoljno zasita i kremasta tako da sam se odlučila za 1 belance – dobila sam 9 knedli (koristila kafenu kašiku). Na moje iznenađenje, knedlice su bile mekane i ukusne da su čorbu digle na viši nivo od očekivanog.