#MOJ FAVORIT: DIVIT BAKLAVA

divit baklava

Kada su klasični i neprevaziđeni recepti u pitanju umem da budem spartanski nastrojena, kao da je reč o najstručnijem i najpreciznijem mogućem projektu od kog zavisi život na planeti Zemlji. Nije to za pohvalu, verujte mi. Za neke stvari imam visoke kriterijume koje ni sama ne ispunjavam, pa otkud onda meni pravo da odlučujem – to meni pravi čvor. ?

Jedan od primera koji ide u prilog ovoj priči jeste priprema baklave tj. recept i sve ono što baklavu čini baklavom. O mom razmatranju (čitaj: razglabanju) NjV baklave možete više pročitati na ovoj strani, gde vas očekuje još jedan recept za istu. S tim u vezi nema potrebe da se ovde širi priča jer sasvim je dovoljno ono što možete pronaći tamo. ?

Mogla bih samo da dodam da divit, buzme, burma i saragli (baklava) nisu različiti nazivi za isti recept već naprotiv – svaki od ovih naziva je i posebna vrsta (ili rod) baklave.

divit baklava

Divit baklava koju sam pripremala nedavno, kao jedan od kolača za slavu, i sjajne reakcije koje je pobrala, su mi siguran pokazatelj da je zaslužila da bude uvrštena u priču tj. zbirku recepata za baklavu. Osim toga, vaši (samo) potvrdni odgovori u anketi na Instagramu rekli su mi sve. I, zato krećemo… ?

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
Preliv
400 g šećera
600 ml vode
1 kašika soka od limuna
Nadev
200 g mlevenih oraha
250 g seckanih oraha
2 kašike griza
100 g šećera
Premaz
250 g putera/margarina
2 kašike ulja
I još
½ kg tankih kora

Način pripreme:
Preliv
Šećer sipati u pogodnu šerpu, dodati vodu i mešati dok se ne rastopi. Nastaviti kuvanje dok tečnost ne provri. Zatim, smanjiti temperaturu za jedan nivo i nastaviti kuvanje još 7-8 minuta. Pred kraj kuvanja dodati limunov sok. Kuvanu agdu ostaviti da se potpuno ohladi.
Nadev
Sve sastojke sjediniti i ostaviti sa strane.
Premaz
Puter/margarin iseckati na kockice i rastopiti na umerenoj temperaturi. Na kraju dodati ulje i promešati. Tokom upotrebe premaz treba da je tečan, tako da je neophodno čuvati ga na toplom ili razgrejati po potrebi.
Motanje i prelivanje 
Jednu (tanku) koru potpuno premazati rastopljenim puterom/margarinom. Na nju položiti drugu koru, pa je premazati na isti način. Na donji deo kora (šira strana, ona ka vama), 2-3 cm od kraja, položiti prutić, veći štapić za ražnjiće, veliku iglu za štrikanje ili neku tanku šipku. Preko nje prebaciti kore (onih 2-3 cm od kraja), premazati taj deo, pa na celu površinu kora (1 cm do vrha ostaviti prazno) ravnomerno posuti nadev. Zatim, urolati kore koristeći prutić, sabiti krajeve ka sredini i s jedne strane gurati kako bi se namotana baklava skinula s prutića. Postupak ponavljati dok se ne utroši materijal i pripremljene baklave ređati u tepsiju ili pleh s visokim ivicama. Premazati ih ostatkom rastopljenog putera/margarina i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC petnaestak minuta. Zatim, narednih petnaest minuta baklavu peći na 160ºC. Pečenu baklavu izvaditi iz rerne i odmah preliti hladnom agdom (kutlačom zahvatati tečnost i iz više puta prelivati baklavu). Zatim, nožem ili makazama iseći baklavu na parčad željene veličine i ostaviti na hladnom mestu da odstoji najmanje 24 h pre služenja. Potpuni (konačan) ukus i strukturu ova baklava dobija nakon 48 sati.

Napomena:
→ Kako bi baklava bila hrskava potrebno je da preliv bude što bolje ukuvan tj. sirupast kada se ohladi (da ne beži s kašike tj. da se ne razliva brzo).
→ Ne pripremam tirit za baklavu i zato koristim griz. Smatram da su baklave sa tiritom za nijansu bolje od onih koje se pripremaju samo sa orasima ili drugim koštunjavim voćem.
→ Za motanje baklave se može koristiti i šipka za zavese (tanka, aluminijumska). Isprobano. ? Iako je deblja od igle/pruta i nije okrugla sjajno se pokazala, a i baklava lako sklizne. Nema praznine u sredini, kao što se na fotki može i primetiti.
→ Baklava nije preterano natopljena već taman toliko da bude sočna ali da se ništa ne cedi sa strane. Tako da se može uvrstiti u kolekciju sitnih kolača i bez bojazni servirati uz druge kolačiće, što se na donjoj fotkici može i videti.

termopolija anticki fast food Previous post Termopolija – mesto za antički fast food
Pesto od sremuša Next post Pesto od sremuša

6 thoughts on “#MOJ FAVORIT: DIVIT BAKLAVA

  1. Jafi, 17. новембар 2017. 11:54
    Tvoja baklava odmah u red onih najboljih se može svrstati. S koliko samo ljubavi i pedanterije si ovo sve napisala, a tek dok si je pravila i one fotke pripreme, odmah u neku knjigu ili video da sve to složiš 🙂

    Jafi, najlepše ti hvala. ♥ Ti donekle znaš moje poglede na gastronomiju i drago mi je si primetila sve ovo. Ko će ga znati šta život donosi – možda stvarno i objavim neku knjigu al na moj način. ☺

  2. Draga moja, obožavam da jedem baklave ali ih nisam odavno pripremala. Najviše s toga jer delim tvoje mišljenje da klasične recepte treba ispoštovati u potpunosti, a meni je agda oduvek “kamen spoticanja”. Tvoj recept mi zvuči podsticajmo, te ako ikad ubedim sebe da ponovo pokušam, biće to baš sdivit baklava.

    1. Draga Ana, hvala na javljanju i drago mi je da se družimo i na ovoj adresi. ☺ Od srca ti preporučujem baklavu baš po ovom receptu. Ako treba garancija, tu sam. ☺☺☺ Ako voliš baklave barem pola od onog koliko ih volim ja, ne sumnjam da ćeš uskoro praviti i smazati ovu lepotu. ♥

Comments are closed.