DžEM OD ARONIJE

dzem od a

Od sabajle sam u udarničkom modu i tako volEm! Nisam imala vremena ni za doručak. A nije da sam od onih što moraju da doručkuju. Ali, trudim se da budem bolja verzija sebe, za sebe i zbog sebe, pa tako i da redovno doručkujem.

Da ne beše malo galetica i ovog sjajnog džema od aronije, koji sam krčkala prethodne nedelje, tačno bih opet kuvala palentu. Uzgred, nikad lakše nisam skuvala džem nego ovaj džem od aronije

Pre neku nedelju, naručih aroniju by @vlasinska_borovnica i stiže paket (sve na broju, nigde nije curilo ili se nešto zgnjeckalo) a ja se tek u tom trenu zamislih šta ću s njom. 

Da je jedem svežu? Njet, brajko moj. To mi gorči mnogooo! Da pravim liker? Nije da sam nešto ljubiteljka tog pića. Kod mene vam se zna, crveno vino ili šljiva! Eventualno, dunjevača ili jabukovača. I šta ću? Odlučih se za džem od aronije. I to zdraviju varijantu tj. sa minimalno šećera.

Nisam se zaHebala. Nikako! Oduševljena sam i zato vam i pričam. Da se razumemo, aronija je suva pa ne očekujte sočnost i kremastost samog džema. Ovo je baš kompaktna masa koja će vam pri svakom zalogaju obojiti usta u nijansu modroplave.  Meni ne smeta. Kad je ovako lepog ukusa, sve drugo joj je oprošteno.

Eto, krenuh sa pričom o doručku, ispričah o džemu i na kraju vidim prošlo podne. 

dzem od aronije

Potrebne namirnice:
4 kg sveže aronije
12 kašika šećera
4 kašike soka od limuna
1 kašičica cimeta

Način pripreme:
Aroniju dobro probrati i ukloniti nečistoće. Oprati i dobro ocediti. Zatim, staviti u dublju i širu šerpu, dodati ostale sastojke, pa kuvati petnaestak minuta na umerenoj vatri. Štapnim mikserom ispasirati bobice (do željene teksture). Nastaviti kuvanje sve dok se masa ne ukuva tj. zgusne. U čiste i suve tegle sipati džem, zatvoriti i ostaviti da se ohladi. Sutradan odložiti na hladno mesto.

Napomena:
– Obavezno koristite dublju šerpu jer tokom kuvanja džem tu i tamo prsne a aronija ostavlja jasne fleke.
– Od navedenih količina dobije se 4 tegle džema.
– Recept za galete možete naći ovde.

Pogacice sa cvarcima Previous post POGAČICE SA ČVARCIMA
Next post Njeni recepti