EGIPAT – ZEMLjA PARTNER SAJMA TURIZMA 2020.

Karavan kamile u egipatskoj pustinji

Zemlja partner 42. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu je Egipat, zemlja koja prepoznatljivom turističkom ponudom privlači posetioce iz celog sveta. U sajamskom nastupu u hali 1 Beogradskog sajma na 200m² u fokusu koncepta njihovog nastupa biće nekoliko turističkih aduta: brojne destinacije na Crvenom moru, ronjenje u Šarm el Šeiku, raznolika i ukusna gastronomska ponuda, kao i otvaranje novog muzeja u blizini piramida.

Egipat predstavlja jedinstvenu mešavinu bezvremenske fascinacije i modernih pristupa odmoru, što mu obezbeđuje posebno mesto u svetu turizma. Šire gledano, turistička područja Egipta mogu se podeliti na dolinu Nila, pustinje i oaze, kao i na oblast Crvenog mora i Sinajsku regiju. Putovanje između ovih područja je veoma lako. Ovde je prilično jednostavno rezervisati odmor koji spaja vrlo različita iskustva u jednom putovanju. Ne čudi što su Crveno more i Sinaj trenutno najpopularnije i najbrže rastuće turističke destinacije na svetu. Osim mirnog odmora na suncu i pesku, na raspolaganju vam je veliki niz aktivnosti, uključujući svetski poznato ronjenje, izlete u pustinji, planinarenje, golf i nacionalne parkove.

Sunce i izuzetna klima tokom cele godine čini egipatsko Crveno more savršenom ronilačkom destinacijom u bilo koje doba godine. Čak i u prva tri meseca u godini, kada je temperatura vode između 21 i 22 stepena, i dalje možete plivati, roniti ili zaroniti u kristalno plave vode.

Možete se uputiti do turističkog odredišta i zadržati se u bilo kom od međunarodnih hotela tokom cele godine u Šarm El Šeiku. U prijatnoj klimi Hurgade možete otići na podvodni ribolov, ronjenje, kampovanje i posetiti najveći svetski muzej akvakulture u svetu. Opustite se u El Gouni u luksuznim hotelima postavljenim među raskošnim planinama i kristalno čistom vodom. U Marsa Alamu idite na ronjenje, ribolov i razgledanje. Povežite se sa ljubaznim meštanima šarmantnog ribarskog mesta zvanog Dahab. Marsa Alam i Safaga su poznata terapeutska odredišta. Naročito se kaže da je Safaga jedna od najboljih lokacija na svetu za izlečenje psorijaze.

Iznad svega, Crveno more je destinacija iz snova koja odgovara velikom broju ljudi, bilo da žele da se opuste, istražuju ili traže idealan porodični odmor. Ukoliko tražite opuštanje, zamislite sedenje na luci sa nogama u Crvenom moru dok posmatrate veliki broj jarko obojenih riba kako vam se približavaju da vas pozdrave. Čak i ako to nikada ranije niste učinili, probajte snorkling i uživajte u drugačijem svetu u kojem možete osetiti deo života mora. Naravno, Crveno more i Sinaj jedno su od najprivlačnijih odredišta na svetu i za iskusne ronioce.

Jedna od mnogih teorija o poreklu imena Crvenog mora se vrti oko prelepih crvenih nijansi koje se odbijaju od planina i vode dok sunce izlazi i zalazi. Za ljude avanturističkog duha ove veličanstvene planine nisu samo za divljenje već i za planinarenje. 

Ronjenje u Šarm El Šeiku Da li ste jedan od onih ljudi koji žele da aktivno provedu svoj odmor na Sinajskom poluostrvu? Šarm El-Šeik bi mogao biti idealna prilika za vas, ne samo leti, već i u jesenjim mesecima kada ima dosta toga u čemu možete uživati u poznatom letovalištu. Za ljubitelje vodenih sportova, egzotičnih životinja i noćnog života, Šarm El Šeik predstavlja destinaciju najbližu Evropi gde svi oni koji dolaze mogu uživati na suncu, zaroniti u more neverovatnih koralnih grebena i plivati kada god požele da pobegnu od svakodnevnice.

Tokom čitave godine klima je prijatna i suva sa temperaturama između 20°C do 25°C u zimskim mesecima, dok se leti temperature pomalo penju i dostižu visinu od 30 do 35°C. Šarm El Šeik se može pohvaliti mnogim atrakcijama, vodenim i ekstremnim sportovima, pa tako osim ronjenja, snorklinga, jedrenja, jedrenja na dasci i kajtinga, na vašem sledećem odmoru u Šarm El Šeiku možete da se oprobate i u padobranstvu ili iskakanju iz helikoptera. Iz Šarm El Šeika lako možete rezervisati izlete, kao i safari u obližnjoj Sinajskoj pustinji i otkriti neverovatni manastir Svete Katarine, kao i veličanstvene Sinajske planine.

U klisuri izvanrednog planinskog lanca nalazi se izvanredna relikvija iz 5. veka. Mesto od velikog verskog značaja, manastir Svete Katarine jedan je od najstarijih hrišćanskih manastira na svetu.

Manastir je deo šire istočne pravoslavne crkve i nazvan je Uneskovim spomenikom svetske baštine, odnosno mestom od značajne istorijske i kulturne vrednosti, što znači da je pod zaštitom međunarodnog prava. Smešten na Južnom Sinaju u Egiptu, manastir postaje deo grada Sveta Katarina, grada koji je bukvalno izgrađen oko manastira, stvarajući spoj između starog i novog. Kolekcija nekih od najranijih umetničkih dela koja su postojala, najstarija biblioteka na svetu, i bunar gde je Mojsije prvi put upoznao svoju ženu samo su fragmenti neverovatno bogatih antikviteta koje sveta Katarina može da ponudi. Da biste krunisali ovo iskustvo, možete biti svedoci, pa čak i učestvovati u misi koju održavaju neki od najpobožnijih monaha u zemlji, okruženi artefaktima starim milenijumima u Crkvi Preobraženja.

Ras Mohamed – prvo zaštićeno područje u Egiptu je svetski poznato područje sa nekoliko vrhunskih ronilačkih lokacija. To je predivan nacionalni park koji se nalazi 20 km do Šarm El Šeika, a koji je postavljen tako da štiti morske i kopnene divlje životinje i održava prirodne lepote područja. Područje Ras Mohamed je rt formiran od drevnih korala koje možete videti jer se isti pojavljuju na površini mora. To je nesumnjivo jedno od najlepših mesta na Južnom Sinaju. Zbog struje koja izvire iz Akabskog zaliva, podvodni stanovnici ovog područja su izuzetni i dosta ribe dolazi baš ovde iz otvorenih mora u potrazi za hranom i zaklonom: posmatraćete neprimetno obilje tvrdih i mekih korala, kao i velike grupe tuna, barakuda i morskih pasa. Naime, Šark i Jolanda korali predstavljaju glavno mesto za ronjenje u Crvenom moru. Snažne struje koje sa sobom nose najrazličitije vrste riba učinile su ovo mesto jednim od najsavršenijih mesta na svetu. Ras Mohamed ostaje bezvremeno i netaknuto okruženje u kome priroda cveta. Ovo mesto je raj za ronioce i snorklere. U Nacionalnom parku Ras Mohamed postoji preko 220 vrsta korala, kao i 1.000 vrsta riba, 40 vrsta morskih zvezda, 25 vrsta morskih ježeva, kao više od 100 vrsta mekušaca i 150 vrsta rakova.

Pored ovih prirodnih čuda, mnoge olupine koje su raštrkane oko morskog dna potiču iz vremena kada su brodovi patrolirali područjem koje se i danas smatra strateški važnim upravo zbog blizine Sueckog kanala.

VELIKI EGIPATSKI MUZEJ čuva za Egipat i svet hronološki ispis drevne istorije Egipta tokom poslednjih 7.000 godina.

U blizini bezvremenskog čuda, piramide u Gizi, novi muzej odaje počast večnim drevnim egipatskim spomenicima, blagu i istoriji koja sadrži preko 100.000 artefakata, od kojih oko 3.500 pripada čuvenom kralju Tutankamonu. Projekat Velikog egipatskog muzeja izrađen je kao rezultat međunarodnog arhitektonskog konkursa koji je Ministarstvo kulture pokrenulo 7. januara 2002. godine. Konkurs je bio pod pokroviteljstvom UNESCO-a i pod nadzorom UIA. Cilj muzejskog kompleksa je da svim posetiocima pruži jedinstveno ugodno, edukativno i kulturno iskustvo. Veliki egipatski muzej omogućiće Egiptu da postane veliko svetsko središte istorije faraona i obavezno mesto gde možete posetiti egiptologe. Muzej ima za cilj da shvati raznolikost egipatskog nasleđa spomenika i umetnosti potrebnih za prikazivanje na jednom mestu i na jednoj lokaciji kako bi se održala i sačuvala ova ogromna zaostavština.

Mesto izabrano za GEM nalazi se na samo 2 km od legendarnih piramida. Smešten između drevnih Velikih piramida i modernog grada Kaira, na mestu spajanja pustinje i plodnog polja, Veliki muzej predstavlja portal prošlosti. Visoravan Giza, Memfis i njegova nekropola koju je UNESCO nominovao za svetska nalazišta kulturne baštine, sadrže nezamenljive spomenike. Muzejski kompleks biće izgrađen na parceli od oko 117 fedana, odnosno na površini od oko 480.000 kvadratnih metara.

Svojim jedinstvenim položajem usred prošlosti i sadašnjosti, Veliki egipatski muzej nalaziće se u mestu drevnih artefakata što stvara interaktivno iskustvo za posetioca; gde se gradi most između prošlosti i budućnosti. Muzej je postavljen kao najveći arheološki muzej na svetu sa prolazom između muzeja i visoravni Giza kako bi se olakšalo kretanje turista između dve atrakcije koje su udaljene oko dva kilometra jedna od druge.

Pa, dragi moji ljudići znate gde me možete pronaći od 20. do 23. februara, jer ono što ja nisam posetila ili ispratila kao da se nije ni dogodilo. ? Znači, #putpodnoge jer šta nam teško i vidimo se na sajmu. ♥

Kulinarsko takmičenje olimpijada IKA 2020 Previous post Kulinarska federacija Srbije sa juniorskim timom na IKA 2020.
Čorba sa spanaćem i rukolom Next post KREM ČORBA OD SPANAĆA I RUKOLE