ETON MESS – BRZA POSLASTICA SA JAGODAMA

Eaton Mess poslastica

Tradicionalna engleska poslastica – Eton Mess je ništa drugo do divno ukusna kombinacija puslica, slatke pavlake i jagoda.

Pored skladnih ukusa, Eton Mess je poslastica koju karakteriše i prijatna mešavina tekstura – od kremaste i baršunaste teksture slatke pavlake, preko teksture tek očvrslih jagoda do hrskavih i laganih komadića puslica.

Prema zvaničnim podacima, ovaj desert prvi put se spominje 1893. godine. U prvobitnom obliku ova brza i osvežavajuća poslastica sastojala se od slatke pavlake i jagoda. Puslice su dodate naknadno, tokom masovne popularizacije ovog recepta. Koledž Iton smatra se mestom porekla ove divne poslastice, koja se osim sa slatkom pavlakom servirala i sa sladoledom.

Vrlo sličan recept ovom jeste tzv. Lancing Mess, za čiju pripremu se umesto jagoda koriste banane. Iskeno da vam kažem, probala sam i taj mes ali to nije to… Ali kada sam slatku pavlaku zamenila sladoledom od vanile i dodala slani karamel preko banana i puslica, eh to je već bilo nešto. Dobro, dodala sam ja još par sitnica ali sve ću vam reći uz recept kada ga objavim. Teško da ću ga nazvati Lancing Mess ali barem mi je taj recept poslužio kao inspiracija. 🙂

Nakon što ugledate ovu poslasticu možda ćete pomisliti – ah, kakav nered na tanjiru. Da, to bi svakako bio prvi utisak i otud reč mess (nered) i u samom nazivu recepta. Ali ne dajte da vas prvi utisak zavara. Ne mora svaka asimetričnost ili nezgrapnost biti proglašena za neukus, loš doživljaj ili imati manju vrednost. Naprotiv, kreirajte vaš Eton Mess onako kako vi želite. Ja svoj nered pripremam ovako, na tanjiru nikako u čaši, kupu za sladoled ili drugom zatvorenom sudu. A, ne! Neka se taj slatki nered prostire što šire i više, a ja znam siguran način da ga brzo počistim. 😉

Poslastica sa jagodama Eton Mess

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
800 g svežih jagoda
½ limuna (sok i korica)
200 g šlaga
400 ml mleka
3 kašike marmelade od jagoda
150 g (kupovnih) puslica

Način pripreme:
Jagode oprati, ocediti od viška tečnosti i ukloniti im peteljke. Zatim, jagode iseckati na četvrtine, preliti sokom limuna i izrendanom koricom, pa fino promešati i ostaviti sa strane. Posebno umutiti šlag sa hladnim mlekom tako da se dobije čvrsta pena. Na veći tanjir naneti bogat sloj šlaga i ravnomerno ga rasporediti, preko sipati malo marmelade od jagoda i blago pomešati sa šlagom. Zatim, poređati jagode, pa ih prekriti šlagom. Na drugi sloj šlaga naneti izmrvljene pustlice, dodati još malo jagoda i premazati ih šlagom. Po vrhu posuti još mrvljenih puslica i malo marmelade. Poslastica se može poslužiti odmah ali je savršena tek nakon što malo odleži u frižideru (40-ak minuta).

Eton mess sa jagodama

Omlet sa mariniranim pecurakam Previous post OMLET SA BUKOVAČAMA
Next post KREMASTA TORTA S ANANASOM

2 thoughts on “ETON MESS – BRZA POSLASTICA SA JAGODAMA

Comments are closed.