HLEB OD HELjDINOG BRAŠNA

  Heljdino brašno hleb
   
  Potrebno: 250 g heljdinog brašna, 250 g ražanog brašna, 1 kafena kašika soli, oko 300 ml mlake vode, ¼ kockice svežeg kvasca, 1 kafena kašika šećera. Dodatno: ražano brašno za premesivanje hleba.
  Priprema: U vodi rastopiti kvasac sa šećerom, pa ostaviti da zapeni. U dublju posudu usuti brašna, dodati so i sve promešati da se sjedini. U sredini brašna napraviti malo udubljenje i sipati pripremljeni kvasac, pa sve dobro umesiti. Umešenu jufku, prekriti platnenom krpom i ostaviti na toplom mestu da se duplira. Kada je narasla, jufku mokrom rukom zahvatiti sa dna i polako presuti na radni deo, prethodno blago pobrašnjavljen. Iz par puta premesiti testo uz dodavanje brašna, tek onoliko da se testo ne lepi za podlogu. A, zatim, formirano testo preneti u blago nauljenu tepsiju. Peći u prethodno ugrejanoj rerni, na 220° C oko 20 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 180° C i peći još 20 minuta (dok kalup ne bude lagan kada se uzme u ruke). Izvaditi hleb iz rerne, izručiti na platnenu krpu, uviti i ostaviti na rešetkastu podlogu  da se ohladi.
  Mere su za tepsiju, prečinika 25 cm.
  Napomena:
  Heljdino brašno uvek prosejem pre upotrebe jer koristim brašno kupljeno u velikom džaku. A pakovanja gotove mešavine za hleb od heljde, koja se kupuju u supermarketima, nema potrebe prosejavati.
  Heljdinom brašnu često dodajem i žirovo brašno.
  Date mere za vodu nisu precizne, već okvirne. Po (nepisanom) pravilu tamnom brašnu treba dodati manje vode u odnosu na mešenje hleba sa belim brašnom. Bolje je neka testo bude i ređe zamešeno, pa tokom drugog mešenja tzv. premesivanja dodati onoliko brašna koliko je potrebno da se testo može “pokupiti” s’ radnog dela.
  Poželjno je da nakon premesivanja tj. oblikovanja hleba testo malo odstoji ali nije obavezno.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *