HLEB OD HELjDINOG BRAŠNA

Hleb od heljdinog brašna

Hleb najčešće umesim, a hleb od heljdinog brašna jedno vreme bio je podrazumevana stvar pod pojmom hleba. Koliko volim heljdu možete se uveriti i po broju recepata na blogu a i vama preporučujem da često konzumirate heljdino brašno ili kašu…

Ovo je tzv. osnovni način pripreme hleba od heljdinog brašna, a vi možete hleb pripremiti po vašem ukusu koristeći kombinaciju brašna koju najviše volite. Heljdino i ražano brašno su moji favoriti, pa zbog toga je ova kombinacija brašna i očekivana. 

Hleb od heljdinog brašna 

Potrebno:
250 g heljdinog brašna
250 g ražanog brašna
1 kafena kašika soli
oko 300 ml mlake vode
¼ kockice svežeg kvasca
1 kafena kašika šećera
– Dodatno –
ražano brašno za premes

Priprema:
U vodi rastopiti kvasac sa šećerom, pa ostaviti da zapeni. U dublju posudu usuti brašna, dodati so i sve promešati da se sjedini. U sredini brašna napraviti malo udubljenje i sipati pripremljeni kvasac, pa sve dobro umesiti. Umešenu jufku, prekriti platnenom krpom i ostaviti na toplom mestu da se duplira. Kada je narasla, jufku mokrom rukom zahvatiti sa dna i polako presuti na radni deo, prethodno blago pobrašnjavljen. Iz par puta premesiti testo uz dodavanje brašna, tek onoliko da se testo ne lepi za podlogu. A, zatim, formirano testo preneti u blago nauljenu tepsiju. Peći u prethodno ugrejanoj rerni, na 220° C oko 20 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 180° C i peći još 20 minuta (dok kalup ne bude lagan kada se uzme u ruke). Izvaditi hleb iz rerne, izručiti na platnenu krpu, uviti i ostaviti na rešetkastu podlogu  da se ohladi.

Napomena:
* Heljdino brašno uvek prosejem pre upotrebe jer koristim brašno kupljeno u velikom džaku. A pakovanja gotove mešavine za hleb od heljde, koja se kupuju u supermarketima, nema potrebe prosejavati.
* Heljdinom brašnu često dodajem i žirovo brašno.
* Date mere za vodu nisu precizne, već okvirne. Po (nepisanom) pravilu tamnom brašnu treba dodati manje vode u odnosu na mešenje hleba sa belim brašnom. Bolje je neka testo bude i ređe zamešeno, pa tokom drugog mešenja tzv. premesivanja dodati onoliko brašna koliko je potrebno da se testo može “pokupiti” s’ radnog dela. Tepsija je prečinika 25 cm.
* Poželjno je da nakon premesivanja tj. oblikovanja hleba testo malo odstoji ali nije obavezno.

Previous post #KAKO SE PRAVI: HLEB
Next post BELI RAGU OD GRAŠKA