Razmišljam… I tako u nedogled.
Govore ljudi danas svašta – i ne osuđujem ih zbog toga. Svako ima pravo da misli i govori šta želi. ALI treba snositi odgovornost (i treba je osećati) za izgovorene reči. Šta ako se neko povede za izgovorenim i tako krene da “gradi svoju filozofiju”, a ona pogrešna i to debelo? Ko će onda rešiti tu zabludu (u ogromnom obimu)? Verujem da ste skoro svi osetili na sopstvenoj koži da je neko stekao krivu sliku o vama i to zbog npr. predrasuda koje gaji. E, sa tim živim svakog dana – predrasude, fuj!
Sada malo o hrani… Eto jedne od zabluda ili predrasuda i u ishrani. Mnogi su spremni da potpišu kako masna hrana nije zdrava hrana, i to sve zahvaljujući (nazovi) informacijama. Neću davati velikog prostora ovome ali znam da su skoro svi naši preci slaninu (masno) tamanili i leti i zimi. Naravno, o kvalitetu uzgoja svinja neću govoriti, svesni smo svega, i tu je glavna razlika. A, uz sve to, mi se danas nedovoljno krećemo – a, oni su po ceo dan (nekada i noć) provodili u obavljanju poslova. E, to bi nekima i danas poslužilo – više radi, manje pričaj!

Lično, bez mesa mogu. I, nije mnogo zastupljeno u mojoj ishrani. Smatram da ne treba preterivati ni u konzumiranju a ni u nekonzumiranju (izbacivanju) istog. Zato, samo umereno i jedite sve ono što vaš organizam traži i voli. Osluškujte sebe i približite se sebi. A, ovog puta sam i ja oslušnula sebe i priuštila sebi divne jufkice od graham brašna, koje i vama preporučujem.

400 g graham brašna
(Žitko, Stari mlinar)
150 g kukuruznog brašna
1 kašičica soli
0,6 dl ulja
2-2.5 dl vode
20 g svežeg  kvasca
½ kašičice šećera
slanina, beli luk, paradajz

Priprema: U mlaku vodu potopiti kvasac sa šećerom i lepo ga razmutiti. Sačekati da uskisne. U dublju vanglicu usuti brašna, posoliti, promešati i dodati ulje. Sve dobro promešati (da ne bude grudvica) viljuškom, kako bi brašno upilo ulje. Zatim, dodati pripremljeni kvasac i umesiti (mekano) testo. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti da nadođe (duplira obim). Radnu površinu blago pobrašnjaviti i premesiti testo. Formirati oblik valjka i iseći na parčad jednake veličine. Svako parče oblikovati u lopticu i ređati u pleh obložen pek-papirom. Tako pripremljene jufkice izbockati viljuškom i peći u hladnoj rerni, na 200 stepeni C, oko 20-ak minuta. Nakon iznošenja iz rerne jufkice prekriti čistom, pamučnom, krpom i blago poprskati vodom (kako bi bile što mekše). Nakon 5-10 minuta služiti npr. uz slaninicu i beli luk…

Isprobali: Irena, Gordana