KUVA I PIŠE

Kako predstaviti sebe? Nakupilo se u meni svakakvih samospoznaja za ovo vremena. Nisu sve spoznaje za reći, a neke nisu ni za prećutati. Mnogi znaju da ja ne želim da ćutim. Umem, ali odabiram kada ću to učiniti. Odabiram i kada ću, na koji način i kome šta reći. Vi, ljudići moji dragi, nažalost sve to morate da trpite jer Coolinarija (cool+kulinar+ja) je moje mesto za razbibrigu, mudrovanja, tugovanja, radovanja ali pre svega za recepte i kuvanjaaaa! 🙂

Spontana i samostalna u kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala sam dara da napravim dobru gibanicu ili da ukućane iznenadim prijatnim desertom

Dugogodišnji sam zaljubljenik u kulinarstvo. Znakovi pored mojih puteva govore o gurmanlucima, svetskim kuhinjama, inovacijama u kuvanju, isprobavanju različitih sastojaka… Svesna sam koliko ne znam. Pa, evo učim koliko mogu. Coolinarija je upravo nastala iz želje da proširim saznanja iz gastronomije i kulinarstva.

Bez začina, koje obožavam i rado koristim, moje umeće ne bi bilo potpuno. Zahvaljujući njima mnoga jela su izgledala bolje nego što zapravo jesu. Trudim se da u svoj režim ishrane uključim što više šarenila, a samim tim i raznovrsnost namirnica biva postignuta.

Hranu pripremam prema sopstvenom afinitetu i volji, a nikada zato što je nešto u modi tog trenutka. Uživam u dobrom zalogaju, vinu, pejzažima i lepoj reči.

Posebnu pažnju usmeravam ka autohtonim receptima naših krajeva i zato mnogi moj pristup hrani doživljavaju kao klasičan, tradicionalan pa me zbog toga u neku ruku doživljavaju kao čuvara nacionalne gastronomske baštine.

Radoznala sam i spremna da eksperimentišem, pa tako često pripremam jela čiji ishod ni sama ne znam. Hranu najviše volim da pripremam napolju, na improvizovanim mestima za to, mada se svoje kuhinjice ne odričem. Nepredvidivi obrti događaju se u mojoj kuhinji. Ne podnosim da bacam hranu i zato su ovi recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navedeno u receptu.

U hranu koju pripremam uvek utkam najtoplije i najzdravije emocije pa na taj način najčešće i iskazujem tj. poklanjam svoju pažnju, emociju, poruku… Mišljenja sam da ukus nekog jela najviše zavisi od topline srca onog ko tu hranu i priprema. Neka hrana ume da razboli a druga da isceli telo i duh. Uglavnom, kod mene se sve svodi na ljubav – ili je ima ili ne. U ovom hobiju sam se pronašla i od početka do danas tu je najizraženija crta i ideja vodilja upravo ljubav prema hrani i želja da se ta ljubav kroz hranu podeli sa što većim brojem mojih Ljudića.

Fotografije koje prate objavljene recepte nisu namenjene oceni stručnog mnjenja ili slepom ukrašavanju beline ekrana, već su nastale spontano, proporcionalno mogućnostima i veštini koji me prate. Ne pretendujem da postanem stilista za hranu, tako da na fotografijama nema propratnog aranžmana koji će jelo dići na viši nivo. Ono što je pred vama, to je ono što je u tanjiru. Moju pažnju zaokupljaju kvalitet i odnos namirnica koje se u jelu koriste.

Više o razmišljanjima na temu gastronomije, kulinarstva, pisanja gastro-bloga pročitajte ovde i ovde pa malo ovde.

Vaše kritike i komentari biće mi od velikog značaja. Hvala vam na posetama, čitanju, praćenju, kritikama, zamerkama, savetima i podršci.

Televizijska pojavljivanja i gostovanja u najgledanijim kulinarskim i emisijama sličnog sadržaja na našim prostorima možete pogledati na ovom linku.

Ako vam je Instagram podjednako drago mesto kao što je meni, znajte da me (samo) tamo možete pronaći uvek. 😉 Zato, ako se oko nečeg dvoumite ili nešto nije precizno navedeno u receptu, trebate savet ili biste želeli da me kontaktirate povodom saradnje klik na @nale_colinarija

I da, za saradnje ne tražim zauzvrat nužno novac ali kvalitet onoga o čemu sudim ili predstavljam vezujući uz svoje ime mora postojati. Osim toga, ako ste spemni da sarađujete sa osobom poput mene, koja poštuje vaše vreme, uložen napor radi ostvarivanja nekog cilja i realizovanja ideje, koja vrednuje vaš uspeh ali i snagu da izdržite i neutrališete neuspeh, sasvim je jasno da će takva osoba tj. ja isto očekivati od vas. Pa, da se dogovorimo…

Kontakt: coolinarija@gmail.com