TEGLICE PUNE ZIMNICE: LjUTENICA OD ŠARGAREPE

  Zimnica koja je laka i jednostavna za pripremu, a garantuje lep tj. pikantan ukus jeste ljutenica od šargarepe.

  Mnogo je načina za njenu pripremu i ovaj recept nije ništa epohalno ali je odličan za one koji ne žele konzervanse u hrani, što je i više nego poželjno.
  Šargarepa se može iseckati ili izrendati nakon barenja. Najbitnije je da se kratko obari, kako bi zadržala čvrstinu i boju.
  Zimnica od šargarepe
  Potrebne namirnice:
  2½ kg šargarepe, 800 g ljutih papričica, 1 glavica belog luka, ½ veze peršuna, 200 ml ulja, 150 ml vinskog sirćeta, 100 ml vode, 100 g šećera, 100 g soli
  Način pripreme:
  Šargarepu očistiti i iseći na kolutove (nikako previše tanke). Papričice oprati i peći na plotni koliko da budu oprljene tj. peckane. Pečene papričice odložiti na tanjir i sačekati da se prohlade. Zatim ih iseckati makazama ili koristiti rukavice kako se ne biste oljutili. Beli luk i list peršuna sitno iseckati i sjediniti sa papričicama. U veći lonac usuti oko 3 l vode i obariti šargarepu toliko da bude i dalje tvrda ali ipak savitljiva tj. mekana. Zatim šargarepu procediti, pa u većoj posudi pomešati sa seckanim povrćem, preliti toplom marinadom i promešati. Poklopiti i ostaviti da miruje 6-12 sati, uz povremeno mešanje. Puniti čiste i hladne tegle, pritisnuti smesu, pa poklopiti i pasterizovati.
  Na dno velikog lonca staviti pamučnu krpu, pa poređati tegle, vodeći računa da se ne sudaraju (kako ne bi zveckale) i ukoliko je potrebno odvojiti ih još jednom pamučnom krpom. Naliti vodu do 3/4 tegli i uključiti ringlu da se tegle postepeno zagrevaju. Kada voda krene da vri, smanjiti temperaturu za dva nivoa i ostaviti da lagano vri oko 15-ak minuta. Nakon toga isključiti šporet i ostaviti tegle u šerpi da se skroz ohlade. Tegle izvaditi iz lonca, obrisati i odložiti na predviđeno mesto.
  Ljuta šargarepa

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *