Miholjdan i sunce koje uz mnogo muke obasjava kupole Beograda… Još malo kupaćemo se pod sjajem sunca i uživati u njegovoj toplini, doduše uz malo jutarnjih mrazeva i vidljivu slanu. Ali, radovaćemo se koloritu koji nas još uvek okružuje.
Uz to, ovaj period volim jer je ukus povrća najbolji upravo u ovom periodu. Zemlja osunčana tokom leta, puna života, bogata ukusom, sada pokazuje najbolje od sebe. Povrće je intenzivne boje i slatkastog ukusa, upravo savršeno za “vitaminiziranje” ali i pripremu zimnice. Evo je, opet ona i zimnica! – reći ćete. Nije meni do zimnice, stvarno nisam “okupirana domaćica”, nego do lepote koju zdrava ishrana nosi. Oduševljena sam bojama, koje skoro da plamte iz tegli. A, trebam li spominjati ukuse?
Zato, evo predloga kako da zadržite lepotu miholjskih dana, mirisa koje nose, boja koje se najlepše pokazuju na pijačnim tezgama… Uz ovo, nikako nemojte propustiti da posetite Vama obližnje šume u ovom periodu. Miris kojim ćete nahraniti nosić i osvežiti pluća prijaće Vam poput esencije života! Uz to, šume su sada prepune plodova, nakupite koji žir, kesten, pečurkice, možda još koji zalutali šipak ili samo otiđite u šetnju i jednostavno, nakupite utiske,
Kuvani paradajz
Razmišljala sam da li uopšte da postavim tzv. recept za ovako pripremljen paradajz, s’ obzirom da je skoro svima poznat i lak za pripremu. Na kraju, reših – neka, nek’ se nađe:)
Količinu paradajza odredite prema sopstvenim potrebama.
Priprema:
Paradajz oprati, ukloniti mu peteljkicu, oguliti i iseći na komade. Samleti na mašini za mlevenje mesa. Tako pripremljen usuti u širu posudu i pustiti da provri. Kada provri, smanjiti T za dva nivoa, kašikom sklanjati penu, koja će izbiti na površinu u toku kuvanja. Sve dok paradajz „izbacuje“ penu nemojte soliti. Pred kraj, kada pene više nema, posoliti prema ukusu, skloniti sa plotne i puniti mlake flaše, do „vrata“, a zatim, dodati 4-5 listova suvog bosiljka, naliti uljem do polovine „vrata“ flaše i zatvoriti. Ovako pripremljene flaše staviti u kutiju, uviti u krpe ili prekriti toplim ćebetom, te ostaviti do sutradan. Narednog dana, nivo ulja će se smanjiti, flaše će se ohladiti, a Vi ih samo skladištite u ostavu.
Zeleni paradajz u marinadi
Potrebne namirnice i način pripreme pogledajte ovde.
Cepkana paprika
Receptić je tu, odavno. Uz onaj, opšte poznati, postavila sam i malo izmenjen način pripreme.
Zeleni ajvar
3 kg zelenog paradajza
300 g rena
3 dl ulja
200 g senfa
soli prema ukusu 
Priprema:
Paradajz oprati, očistiti, iseći i samleti na mašini za mlevenje mesa. Pripremljen paradajz ostaviti 5-8 sati da se izdvoji višak tečnosti, a zatim većom cediljkom (kao za čajeve) zahvatati paradajz iz posude, pritiskati kašikom i cediti višak vode na taj nači, a zatim, takav paradajz smestiti u drugi sud.
Ren oguliti i izrendati ili samleti u blenderu. Vodite računa o sečivu, jer koren rena je izuzetno tvrd i ukoliko nemate ultra-jako sečivo nemojte na ovaj način sitniti ren, već ga izrendajte, što je odlično za sinuse:)
Senf i ulje umutiti mikserom, dodati paradajz i ren, te sve fino sjediniti (mikserom), dok masa ne postane homogena, poput namaza. Posoliti prema ukusu, još jednom izmiksati i puniti hladne tegle, vodeći računa da ne ostaju „vazdušni balončići“, znači, sabijati u toku punjenja i isto učiniti na vrhu. Zatvoriti i ostaviti uz ostalu zimnicu.
Ovo je odličan prilog uz pečenja, barena mesa, a odlično paše i uz gulaš, na primer.
“Rok trajanja utisnut na ambalaži” 
U ovom slučaju to je trag zatrovane civilizacije, nažalost.