#MOJ FAVORIT: KRCKAVI KEKS SA PAHULjICAMA

  Često me zadese momenti kada su mi potrebni tzv. dva/tri u jedan zalogaji. Znači, nešto praktično i ukusno – ono što mogu da smuvam za pola sata, da izgleda pristojno, bude zdravo i (po potrebi) bez namirnica životinjskog porekla.

  Baš u jednoj od takvih situacija našla sam se nedavno (ono, pre dva-tri meseca) i nastao je ovaj sjajni krckavi keks sa pahuljicama, heljdinim brašnom i mešavinom semenčica.

  Moji utisci? Perfektno. Keksi su savršeno izbalansirani što se ukusa i teksture tiče, baš onako kako volim – da krcka pod zubima i da osetim što više sastojaka a da šećer ili drugi zaslađivač nije ugrozio prirodnu slatkoću namirnica. Pored toga što su ukusni, vrlo su praktični i rado ih jedem za doručak uz neko voće i kiselo mleko. Odlično podnose truckanje i ne raspadaju se – jednom prilikom sam ih nosila u rancu skoro pola dana a da nisu ni napukli.

  Mislim da jednostavnije od ovog ne može – sve sastojke pomešati, umesiti homogenu smesu i rukama formirati keksiće. Brzo, ukusno, zdravo, … U svakom slučaju, mnogo bolje nego kupovni (industrijski, konditorski) keksići u digestive ili wellness fazonu.

  Potrebne namirnice:
  (odštampaj recept)
  100 g ovlaš mlevenih pahuljica
  130 g heljdinog brašna
  20 g kokosa
  50 g krupno mlevene mešavine sirovog semena
  suncokreta, susama, bundeve
  ½ kašičice soli
  ½ praška za pecivo
  4 kašike (smeđeg) šećera
  120 ml ulja
  60 ml hladne vode

  Način pripreme:
  Sve sastojke promešati, sjediniti. Mokrim dlanovima formirati masu u oblik pljeskavice i složiti na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u ugrejanoj rerni na 180°C dok keksići ne porumene (a da ostanu mekani na dodir). Izvaditi iz pleha i sačekati da se potpuno ohlade. Čuvati u dobro zatvorenoj posudi.

  One thought on “#MOJ FAVORIT: KRCKAVI KEKS SA PAHULjICAMA

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *