#MOJ FAVORIT: KRCKAVI KEKS SA PAHULjICAMA

Keks sa pahuljicama

Često me zadese momenti kada su mi potrebni tzv. dva/tri u jedan zalogaji. Znači, nešto praktično i ukusno – ono što mogu da smuvam za pola sata, da izgleda pristojno, bude zdravo i (po potrebi) bez namirnica životinjskog porekla.

Baš u jednoj od takvih situacija našla sam se nedavno (ono, pre dva-tri meseca) i nastao je ovaj sjajni krckavi keks sa pahuljicama, heljdinim brašnom i mešavinom semenčica.

Moji utisci? Perfektno. Keksi su savršeno izbalansirani što se ukusa i teksture tiče, baš onako kako volim – da krcka pod zubima i da osetim što više sastojaka a da šećer ili drugi zaslađivač nije ugrozio prirodnu slatkoću namirnica. Pored toga što su ukusni, vrlo su praktični i rado ih jedem za doručak uz neko voće i kiselo mleko. Odlično podnose truckanje i ne raspadaju se – jednom prilikom sam ih nosila u rancu skoro pola dana a da nisu ni napukli.

Mislim da jednostavnije od ovog ne može – sve sastojke pomešati, umesiti homogenu smesu i rukama formirati keksiće. Brzo, ukusno, zdravo, … U svakom slučaju, mnogo bolje nego kupovni (industrijski, konditorski) keksići u digestive ili wellness fazonu.

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
100 g ovlaš mlevenih pahuljica
130 g heljdinog brašna
20 g kokosa
50 g krupno mlevene mešavine sirovog semena
suncokreta, susama, bundeve
½ kašičice soli
½ praška za pecivo
4 kašike (smeđeg) šećera
120 ml ulja
60 ml hladne vode

Način pripreme:
Sve sastojke promešati, sjediniti. Mokrim dlanovima formirati masu u oblik pljeskavice i složiti na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u ugrejanoj rerni na 180°C dok keksići ne porumene (a da ostanu mekani na dodir). Izvaditi iz pleha i sačekati da se potpuno ohlade. Čuvati u dobro zatvorenoj posudi.

Pasta_sa_sirom Previous post #OBROK ZA 30 MINUTA: PASTA U SOSU OD SIRA
Kisele paprike punjene kupusom Next post KISELE PAPRIKE PUNjENE KUPUSOM

One thought on “#MOJ FAVORIT: KRCKAVI KEKS SA PAHULjICAMA

Comments are closed.