Održana Prva Fruškogorska vinska šetnja

Fruskogorski vinogradi sa crnim grozdjem

Prva Fruškogorska vinska šetnja održana je prošle nedelje, po sunčanom i vrelom avgustovskom danu.

Za mesto okupljanja i početka kružne šetnje odabran je Ribarski trg u Irigu sa koga su, uz piće dobrodošlice i poklon pakete, učesnike i predstavnike medija pozdravili predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine, Nataša Pavlović i Tihomir Stojaković, predsednik iriške opštine.

Turistički potencijali Iriga i razvoj vinskog turizma

“Ovo je prva ovakva manifestacija, ne samo u Irigu i Sremu, već u čitavoj zemlji. Verujem da ćemo je održati u budućnosti jer želimo da razvijamo vinski, ali i verski turizam, i da usmerimo pažnju javnosti na Irig, kako bismo na taj način pomogli njegovom razvoju”, rekao je Mirović i dodao: “Cilj vinske šetnje je predstavljanje turističkih potencijala Iriga i vinara. Sam Irig će vrlo brzo, po završetku Fruškogorskog koridora, biti idealno mesto za razvoj ovog vida turizma koji počiva na zdravim ekološkim osnovama”. Autentičnu draž manifestaciji dao je šarmantan pudarski par – Saveta Cica Kovačević i Svetozar Krstić Đeđa, koji su uz pudarski doručak (kuvana jaja i krompir, crni luk, paradajz, so i pogaču ispod crepulje) i zvuke čegrtaljke, obaveznog oruđa u borbi protiv čvoraka, dočekivali učesnike i posetioce Prve Fruškogorske vinske šetnje.

Zabeleženih 40ºC protekle nedelje nije sprečilo zainteresovane ljubitelje i poštovaoce bogovskog nektara da iz Iriga krenu u šetnju dugu 7,6 km. I još jednom se potvrdilo staro pravilo – ko želi nađe način, ko ne želi nađe izgovor. Ovog puta izgovora, zaista, nije bilo. Želja za upoznavanjem najboljih plodova sa fruškogorske zemlje bila je jasan i dovoljan motiv za preko 300 učesnika Prve Fruškogorske vinske šetnje, koji su bili podeljeni u pet grupa predvođenih vodičima.

Vino boje tamnopurpurnog mastila, sa živim aromama kasisa i borovnica i malim nagoveštajem ljubičice.

– Decanter, 93 poena, Milanović Probus 2020

Fruška Walk and Wine 2023 je zamišljena kao kružna pešačka staza koja vodi preko polja, voćnjaka, seoskih puteva, metoha, vinograda i salaša, sa četiri punkta na kojima je predstavljeno 10 vinskih etiketa. Predstavljanje najboljih fruškogorskih vina bilo je povereno Igoru Lukoviću, vinskom kritičaru, sommelieru i međunarodnom vinskom sudiji, koji je zainteresovanim učesnicima Prve Fruškogorske vinske šetnje preneo utiske i ocene o vinima vinarije Trivanović, organske vinarije McC iz Erdevika, kao i vinarija Vinčić, Molovin, Fruškogorski vinogradi, Alhemija, Mačkov podrum, Kiš, Deurić i Milanović. Pored rashlađenih vrhunskih vina fruškogorskog teroara, učesnici su se okrepili pažljivo odabranim tj. uparenim posluženjem u vidu lokalnih gastronomskih proizvoda i poslastica ručne izrade.

Delikatno vino sa suptilnim aromama dinje i kore limuna.

– Decanter, 92 poena, Deurić Severna Morava 2020

Fruškogorska vinska šetnja 2023 – preko 300 učesnika, 5 grupa, 4 punkta, 10 etiketa

Ispred ideje i organizacije Fruškogorske vinske šetnje stoji Turistička organizacija Vojvodine, uz podršku Ministarstva turizma i omladine, Pokrajinske vlade, Opštine Irig i Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla Srem-Fruška gora. U godini kada TO Vojvodine obeležava dve decenije postojanja, projekat poput Fruškogorske vinske šetnje najbolje svedoči o inovativnosti, zalaganju i uspešnom implementiranju projekata ove turističke organizacije. Zapažena novina ovog puta bila je rezervacija i prodaja digitalnih vaučera za učesnike Fruškogorske vinske šetnje 2023 preko prve domaće digitalne turističke platforme Visit-Serbia.online

Pored učesnika i zanteresovanih posetilaca na Fruška Walk and Wine 2023 našao se i značajan broj kolega i saradnika iz turizma, koji su prisustvom podržali nov projekat TO Vojvodina.

Guest Relation Previous post Hotelska signalizacija – putokaz do korisničkog zadovoljstva
Fransizno poslovanje u hotelijerstvu i turizmu Next post Franšizing – pravo korišćenja brenda