PITA MAFINI ili PITULjICE SA SIROM

Pita sa sirom u kalupu za mafine

Znate ono kad vam najobičnije i nikad jednostavnije, tzv. smuti pa prospi, jelo izgleda kao san snova? E, to sam ja doživela uz ove pituljice, gibančice, pita mafine… Ma, mogla bih im nabrajati imena do sutra. Prosto rečeno, gibanica, brale! Poznato je da se pite i gibanice na našim prostorima rado i često pripremaju, pa su zato nebrojene varijacije na temu “pita sa sirom”. 

Svako od nas ima neki svoj omiljen i proveren način za pripremu najbolje gibanice, gužvare, pitica, pituljica itd. Praksa je ta koja čini čuda i zato, dragi moji, samo vežbajte i usavršavajte recepte, prilagođavajući ih vašim ukusima i potrebama. 

Tako sam i ja, nakon nekog vremena, utvrdila da su mi ovi pita mafini baš po volji i da ih rado pripremam jer ne zahtevaju posebnu pripremu, a uvek su savršeno sočni i hrskavi u isto vreme.

Zato, danas sa vama i delim recept za njihovu pripremu. Mada, u pitanju je više tehnika pripreme zbog koje se pita mafini razlikuju od gibanice ili pituljica. Teško da se ovo može nazvati posebnim receptom. Rekla bih da se ovde više radi o pakovanju, jer sadržaj tj. ukus jela i asortiman namirnica potrebnih za pripremu pituljica i pita mafina u potpunosti oslikavaju gibanicu.

Pita sa sirom u kalupu za mafine

Potrebne namirnice:
(za 12 mafina)
250 g kora za pite
100 g sira
1 kašika kajmaka
2 krupna jajeta
250 ml mleka
50 ml ulja
malo soli
30-ak g putera
susam

Način pripreme:
Od ukupnog broja kora odvojiti dve (ili tri kore, u zavisnosti od veličine) i izrezati na 36 jednakih delova tj. kvadrata kojima će se oblagati kalupi za mafine. Ostatak kora iscepkati na komadiće ili iseći na tračice. Kalupe za mafine premazati puterom i obložiti isečenim korama (unakrst položiti tri sloja seckanih kora).
Sir izdrobiti i pomešati sa kajmakom. Posebno, penasto umutiti jaja, dodati malo soli, mleko i ulje, sjediniti sa sirom i kajmakom, pa promešati. U to dodati iseckane kore i sjediniti. U svaki kalup, prethodno namašćen i obložen korama, usuti po dve vrhom pune kašike ove smese. Posuti susamom i peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 15 minuta tj. dok pitice ne počnu da se odvajaju od kalupa. Pečene mafine izvaditi iz pećnice i sačekati da se prohlade pa poslužiti.

Pituljice pita sa sirom
Kosmaj Previous post KOSMAJ – poznata ali nedokučiva planina
Shawarma salata hleb Next post PILEĆA ŠAVARMA