#MOJ FAVORIT: PITA SA VIŠNjAMA

  Jedna od onih klasičnijih poslastica tj. slatkih pita koje pamtim i volim još iz detinjstva jeste 

  pita sa višnjama

  I to se do danas nije promenilo. Taj divni slatkasto-kiselkasti ukus i krckavost kora koje se rasprše u ustima na prvi gric ništa ne može zameniti. Višnje su u mojoj kuhinji najčešće korišćeno voće za pripremu kolača i zato nije za čuđenje što na blogu u znatnom broju možete naći baš takve recepte za poslastice.

  Pita sa višnjama – klasik poznat svakoj kući na ovim prostorima, ponegde se može sresti i kao tzv. baklava sa višnjama tj. prelivena slatka pita sa višnjama. Recept za takvu pitu nalazi se ovde, a moji kriterijumi za (klasičnu, jednu jedinu) pitu sa višnjama ili jabukama podrazumevaju baš ovako nešto što danas i delim sa vama. 

  Pita sa višnjama

  Potrebne namirnice:
  (odštampaj recept)
  500 g višanja
  500 g kora za pite
  200 g (smeđeg) šećera
  100 g prezli
  180 ml ulja
  100-120 ml vode
  šećer u prahu

  Način pripreme:
  Za svaku rolnicu (ukupno 5) odvojiti po četiri kore. Sve kore premazati mešavinom ulja i vode i ređati jednu preko druge. Četvrtu koru premazati mešavinom ulja i vode pa na donju polovinu kore naneti oko 3 kašike šećera pomešanog sa prezlama. Uz samu donju ivicu kore bogato poređati sloj višanja, presaviti bočne ivice, pa usko i čvrsto umotati kore. Postupak ponoviti sa preostalim materijalom. Pripremljene rolnice položiti u pleh obložen papirom za pečenje, premazati ostatkom ulja i vode, zaseći makazama na 4-5 mesta i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 25 minuta. Pečenu pitu poprskati s malo vode, prekriti folijom ili većim plehom, pa ostaviti da omekša. Zatim, nakon petnaestak minuta iseći pitu i posuti je šećerom u prahu.

  2 thoughts on “#MOJ FAVORIT: PITA SA VIŠNjAMA

  1. Draga moja Nale,eto mene,mislim na tebe uvek,ali nikako da pišem.Dok smo u selu bili-loš signal,sad u gradu imam internet,ali sve u nekoj žurbi.Krenule obaveze,škola.Ali,znaš da te”tvoji ljudići”vole.Višnje su i nama omiljene,posebno ih obožava naša ćerkica koja ti maše i šalje puno poljuvaca.Grlimo te i ljubimo punooooo❤❤❤

   1. Draga Vesna, i ja sam u poslednje vreme tamo-vamo i ništa nemoj da mi objašnjavaš sve razumem. Život je to, obaveze, dešaavanja…
    Ljubim ja vas, Ljudiće moje, punoooo. ♥♥♥
    Posebno mi poljubi Anđelu, i znaj da mislim na vas. Ostajte mi u dobru. Ljubim vas.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *