Moj favorit – pita sa višnjama

Pita sa višnjama

Jedna od onih klasičnijih poslastica tj. slatkih pita koje pamtim i volim još iz detinjstva jeste pita sa višnjama. I to se do danas nije promenilo. Taj divni slatkasto-kiselkasti ukus i krckavost kora koje se rasprše u ustima na prvi gric ništa ne može zameniti. Višnje su u mojoj kuhinji najčešće korišćeno voće za pripremu kolača i zato nije za čuđenje što na blogu u znatnom broju možete naći baš takve recepte za poslastice.

Pita sa višnjama – klasik poznat svakoj kući na ovim prostorima, ponegde se može sresti i kao tzv. baklava sa višnjama tj. prelivena slatka pita sa višnjama. Recept za takvu pitu nalazi se ovde, a moji kriterijumi za (klasičnu, jednu jedinu) pitu sa višnjama ili jabukama podrazumevaju baš ovako nešto što danas i delim sa vama. 

Pita sa višnjama

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
500 g višanja
500 g kora za pite
200 g (smeđeg) šećera
100 g prezli
180 ml ulja
100-120 ml vode
šećer u prahu

Način pripreme:
Za svaku rolnicu (ukupno 5) odvojiti po četiri kore. Sve kore premazati mešavinom ulja i vode i ređati jednu preko druge. Četvrtu koru premazati mešavinom ulja i vode pa na donju polovinu kore naneti oko 3 kašike šećera pomešanog sa prezlama. Uz samu donju ivicu kore bogato poređati sloj višanja, presaviti bočne ivice, pa usko i čvrsto umotati kore. Postupak ponoviti sa preostalim materijalom. Pripremljene rolnice položiti u pleh obložen papirom za pečenje, premazati ostatkom ulja i vode, zaseći makazama na 4-5 mesta i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 25 minuta. Pečenu pitu poprskati s malo vode, prekriti folijom ili većim plehom, pa ostaviti da omekša. Zatim, nakon petnaestak minuta iseći pitu i posuti je šećerom u prahu.

Krekeri sa sirom Previous post #MOJ FAVORIT: KREKERI SA SIROM I RUZMARINOM
Next post PARADAJZ ČORBA SA ZELjEM

2 thoughts on “Moj favorit – pita sa višnjama

  1. Draga moja Nale,eto mene,mislim na tebe uvek,ali nikako da pišem.Dok smo u selu bili-loš signal,sad u gradu imam internet,ali sve u nekoj žurbi.Krenule obaveze,škola.Ali,znaš da te”tvoji ljudići”vole.Višnje su i nama omiljene,posebno ih obožava naša ćerkica koja ti maše i šalje puno poljuvaca.Grlimo te i ljubimo punooooo❤❤❤

    1. Draga Vesna, i ja sam u poslednje vreme tamo-vamo i ništa nemoj da mi objašnjavaš sve razumem. Život je to, obaveze, dešaavanja…
      Ljubim ja vas, Ljudiće moje, punoooo. ♥♥♥
      Posebno mi poljubi Anđelu, i znaj da mislim na vas. Ostajte mi u dobru. Ljubim vas.

Comments are closed.