Piza nije samo Krivi toranj – to je najbolje mesto za početak putovanja kroz Toskanu

Ima li boljeg mesta za početak šetnje Toskanom od ovog? Piza je savršeno odredište za start itinerera kroz ovu slikovitu, zavodljivu i plodonosnu italijansku regiju poznatu širom sveta. Zato smo se i odlučili da putovanje Toskanom otpočnemo baš u Pizi.

Najpoznatija po Krivom tornju, Piza je divan mali grad sa živopisnim ulicama koje krase kuće oslikanih drvenih prozorskih kapaka i divna obala reke Arno, idealna za duge šetnje.

1. dan
11.00 Sat vremena pred podne doputovali smo do Piza Centrale, glavne železničke stanice, a zatim se uputili ka Grand Hotel Duomu. Nakon kratkog predaha spustili smo se do reke. Umirujuća šetnja obalom reke Arno, izuzetan sladoled od pistaća i šetnja uz tipično italijanske pastelne fasade zgrada koje obrubljuju reku dodatno su nas zainteresovali da nastavimo dalje – ka drevnim zidinama Pize.

Obala reke Arno Piza

13.30 Uz malu naknadu, prošetali smo starim delom grada koji ponosito krase 3 ulaza i izlaza. Odlučili smo se za posetu tornju u istočnom delu, u blizini Universita di Pisa Dipartimento di Matematica. Prateći severni zid uživali smo u najlepšem pogledu na Piazza del Duomo, a zatim smo se spustili preko Torre de Santa Maria i krenuli da istražujemo trg sa obe noge na zemlji.

Nemoguće je doći u Pizu a ne posetiti čuveni Krivi toranj, Torre di Pisa. Ova 56 metara visoka struktura od belog mermera je već po završetku gradnje, 1372. godine, bila nagnuta. Osnovna namena Krivog tornja je zapravo zvonik Cattedrale di Pisa koja se nalazi pored njega. Popeli smo se na vrh ovog kultnog spomenika odakle se prostire panoramski pogled na čitav grad i kilometrima udaljena brda.

Ali, ono što je bio glavni utisak ove avanture jeste spust na zemlju. Osetili smo šta čudo znači. Doslovce. Zamislite spuštanje niz vijugave stepenice koje prate zakrivljenost tornja. Jasno je da se radi o nagibu koji treba savladati. Ali ne možete ni zamisliti koliko je, zapravo, bio veliki napor spustiti se niz svih 297 stepenika. Ljuljali smo se dok smo pokušavali da se održimo uspravno u tornju nagnutom 5 m.

Krivi tortanj u Pizi stepeniste

15.15 Dame su odlučile da nakon strmoglavog spusta niz stepenice tornja, odmorimo šetnjom kroz Orto Botanico dell’Universita di Pisa, prvoj evropskoj botaničkoj bašti ovog tipa, osnovanoj 1500-ih godina. Zaoukupili su nas očaravajući mirisi iz bašte sa začinskim biljem, arboretum sa retkim i raznolikim rastinjem, slikovite vodene bašte i moderni staklenici. A među njima je i prvi podignuti staklenik sa gvozdenim ramom u Evropi – arhitektonsko čudo samo po sebi. Iznenađenje koje nije moguće pretočiti u reči bila je zgrada stare botaničke škole, čija fasada je ukrašena školjkama. Savršena destinacija za entuzijaste i ljubitelje prirode, a i kao mesto za predah otvoreno svakog dana do 17 časova.

17.22 Po preporuci lokalaca, sto smo rezervisali u dobro poznatoj tratoriji Sant’Omobono smeštenoj u srcu Pize, i to u crkvi iz 11. veka. Na meniju se nalaze klasična toskanska jela, a mi smo se odlučili za: tagliatelle al ragu d’anatra (taljatele sa raguom od patke), brachette alla renaiola (svinjske kotlete sa belim lukom i sosom od paradajza), trippa pisana (tripice na pizanski način) i patate e moscardini (krompir i baby hobotnice). Vinska karta uključuje veliki izbor lokalnih vina, kao što su Bolgheri i Chianti, koji se savršeno slažu sa jelima u ponudi. Za one koji više vole koktele ili bezalkoholna pića, objekat ima na raspolaganju razne opcije. Sve u svemu, Trattoria Sant’Omobono je obavezna poseta za sve koji traže autentično toskansko iskustvo u restoranu u Pizi.

19.50 Na trgu Giuseppe Garibaldi, koji nosi ime jednog od najvećih boraca za slobodu i ujedinjenje Italije, pored spomenika ušuškao se možda ponajbolji bar u Pizi, domišljato nazvan – Baribaldi. Lako ćete ga prepoznati. Unutra je kao u kutiji šibica, a ispred je uvek poveća i razdragana ekipa lokalaca. Savršeni Negroni Sbagliato, po ceni od 5 evra, je izazvao kolektivno oduševljenje.

Piza 48 sati

2. dan
08.00 Direktan pogled ko na dlanu ka Krivom tornju i katedrali, dok smo sledećeg jutra uživali u kafi, pecivu i toplom doručku, ne može se opisati drugačije osim – čudesan. Cafe Miracoli je mesto na kojem možete doživeti upravo ono što prepoznajete u njegovom nazivu.

09.20 Sa velikim nestrpljenjem smo otišli dalje, do jednog od najfascinantnijih muzeja u gradu – Nacionalni muzej San Matteo. Ovde se mogu videti različita dela iz istrorijskih crkvenih zgrada širom Pize iz perioda ranog srednjeg veka do 16. veka, a sadrži i bogatu kolekciju slika poznatih autora među kojima su i Berlinghiero, Volterrano, Francesco Traini, Benoco di Lece i Simone Martini. Muzej, takođe, sadrži brojne skulpture Nikole Pizana i Donatela.

12.00 Dobro ogladneli nakon posete muzeju, odlučili smo da za kasni doručak probamo specijalitet ovog regiona – cecinu, neverovatno ukusnu pitu od leblebijinog brašna koja se pravi od samo 3 sastojka. A zatim smo se, po preporuci naših domaćina, upoznali sa pecivom sa kajsijama koje nam se posebno dopalo, a odlično se slaže uz čašu belinija ili čašicu limončela. Posetite Il Pozzo dei Miracoli ili Pizza a Tutta II, obe na Piazza delle Vettovaglie i razumećete o čemu govorimo.

13.00 Nastavili smo ka Cattedrale di Pisa, velikoj mermerom ukrašenoj katedrali poznatoj po ogromnim kitnjastim bronzanim vratima i izrezbarenoj propovedaonici. Ukrašen pod i oslikan plafon su, malo je reći, nestvarni. Mislili smo da je ova građevina impresivna sa spoljne strane, a onda smo ušli u katedralu i ostali bez daha. Izgradnja Cattedrale di Pisa započeta je 1063. godine, iznad srednjovekovnih zidina grada. Današnji izgled ove građevine je rezultat brojnih dodatnih radova izvedenih tokom vekova.

Kiosk sa suvenirima Pisa

14.20 Borgo Stretto je novo odredište. Kupovina u istorijskom i posebnom ambijentu je avantura kojoj se najviše radovao ženski deo našeg tima. Popularno mesto u gradu, Borgo Stretto je trgovačka ulica gde možete naći sve – od suvenirnica do ekskluzivnih butika, fancy kafića i popularnih restorana. Davne 1564. godine baš u ovoj ulici se rodio Galileo Galilej, poznati italijanski astronom, fizičar i inženjer.

16.35 Za ručak smo seli u osteriju La Grotta, kako bismo doživeli ležernu atmosferu tipičnog italijanskog lokala sa crvenim kariranim stolnjacima, karakterom snažnim poput kamena u kojem je uklesan svod plafona. Sa menija smo izabrali tartar od bakalara, grande antipasto di mare, raviole od kruške i sira u sosu od pinjola i pistaća, grigliata mista (mešani roštilj), tortu od sira i, kao koktel, grappu sa sokom od limuna.

La Grotta Pisa

Lepši način da se pozdravimo sa Pizom od ovog nismo mogli zamisliti. Ka kući su nam se impresije još više rasplamsale. Dok većina turista ima tendenciju da snimi fotografiju kultnog tortnja, mi vam predlažemo da uživate i posetite druge znamenitosti i lokalne atrakcije, lokale i restorane koji su i te kako dobar razlog da u ovom prelepom italijanskom gradu ostanete nešto duže.

Tekst je objavljen u gastronomskom magazinu La Cucina & Vino za april/jun 2024
Foto: Pixabay, La Grotta Pisa

Italijanska tradicija brige o bliznjem Caffe Sospeso Previous post Caffè Sospeso – sreća je kada se deli