SALATA OD PATLIDŽANA

salata sa patlidzanom
salata sa patlidzanom

3 kg patlidžana
soli za usoljavanje
75 ml soli
75 ml alkoholnog sirćeta
85-90 ml vode
200 g belog luka
2 veze peršuna
5 crvenih paprika
4-5 dl ulja za prženje

Patlidžane oprati, odstraniti krajeve i iseći na režnjeve debljine 2-2,5 cm. Ređati ih u dublju vanglu/posudu i svaki red patlidžana blago posoliti (npr. pun prstohvat soli/red).
Tako pripremljene, pokriti pamučnom krpom i ostaviti da odstoje 24 h. Nakon toga, višak tečnosti će biti sakupljen na dnu, tako da poslednji (donji) red patdližana nemojte koristiti za ovu salatu ukoliko ne želite.
U širu šerpu uliti malo ulja i zagrejati, pa na taj način pržiti patlidžane po 1-2 minuta sa svake strane. Patlidžan ne treba pržiti u dubokom ulju jer će na taj način upiti previše masnoće.
So, sirće i vodu prokuvati i ohladiti. Papriku oprati, očistiti od semenki i iseći na krupnije komade. Beli luk očistiti. Peršun dobro oprati. Sve navedeno staviti u blender i fino iseckati. Zatim, sjediniti sa ohlađenim presolcem.
Na dno svake tegle nasuti 1-2 supene kašike pripremljene smese, pa ređati po 2-3 koluta patlidžana, a zatim opet zaliti smesom i tako do vrha tegle, s tim da se prelije smesom. Tegle zatvoriti i ostaviti na predviđeno mesto.

Previous post CHILI PASTE
ajvar sa patlidzanom Next post AJVAR (sa patlidžanom)