• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Predjela
ŠALTIBARŠČIAI – HLADNA ČORBA OD CVEKLE

ŠALTIBARŠČIAI – HLADNA ČORBA OD CVEKLE

Hladna čorba od cvekle je izuzetno lagano, jednostavno jelo koje se brzo sprema i još brže pojede. To važi posebno za ove vrele dane kada nam je ukusno osveženje neophodno.

Litvanska hladna čorba od cvekle – šaltibarščiai idealan je obrok za tople dane, a uz čorbu uvek možete dodati koji komad prepečenog hleba, koju tortilju, beli pasulj ili grilovanu piletinu koja bi se savršeno uklopila uz ove ukuse.

U tradicionalnom receptu ne koriste se limunov sok i maslinovo ulje ali valja ugoditi sebi te sam šaltibarščiai prilagodila svom ukusu. S vremena na vreme dobijem užasno jaku želju za jedinstvenim, dubokim, tamnozemljanim ukusom cvekle i u stanju sam da je jedem danima. Neke od recepata sa cveklom već sam objavila (galeta sa povrćem, kari od cvekle) a značajan broj novih recepata uskoro će se naći na blogu. Zato, živela cvekla!

Corba od cvekle

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
300 g cvekle
150 g svežih krastavaca
4 struka mladog luka (pera)
2 kuvana jajeta
500 ml kefira
so, biber, mirođija prema ukusu
Po želji
½ limuna (sok)
50 ml maslinovog ulja

Način pripreme:
Pečene i ohlađene cvekle oljuštiti i iseći na manje komade. Krastavac oljuštiti i iseći na kockice. Pera mladog luka usitniti, takođe. Cveklu, krastavac i mladi luk staviti u blender, kratko samleti, dodati kefir i nastaviti mlevenje dok smesa ne postane dobro usitnjena. Čorbu začiniti prema ukusu, dodati limunov sok i maslinovo ulje, pa dobro promešati. Poslužiti odmah, uz hladna kuvana jaja, dekorisano mirođijom i maslinovim uljem.

Hladna corba od cvekle