TARATOR – HLADNA ČORBA SA KRASTAVCIMA

Tarator salata

Tarator je široko poznato tradicionalno jelo bugarske kuhinje. Međutim, ova hladna čorba od krastavaca prisutna je i u makedonskoj, albanskoj, srpskoj, turskoj, iranskoj (ab doogh khiar) ali i u mađarskoj i grčkoj kuhinji. Doduše, skoro u svakoj od ovih kuhinja tarator je naziv za jednu od varijacija na istu temu.

Naime, u srpskoj kuhinji tarator se poslužuje kao gusta salata, bez dodavanja oraha i vode. Takav tarator može se pronaći i u makedonskoj kuhinji, a čest naziv za takvu salatu je i snežanka. Nije retkost da se u tarator salatu dodaju i kiseli krastavci.

Grčka kuhinja tarator poznaje kao caciki (tzatziki) salatu – u koju se ponegde dodaje limun, a mirođija zameni origanom. U mađarskoj kuhinji tarator se najčešće prikazuje kroz uborka salatu koja se služi u više varijanti – sa kiselim mlekom/pavlakom, vodom i sirćetom ili sa ukišeljenim crnim lukom.

Često se za pripremu taratora umesto kiselog mleka koristi jogurt, a nije retkost da se jogurt razređuje vodom. Osim ulja, ponegde se u pripremi ove hladne čorbe koristi i sirće, a umesto oraha stari hleb.

Ovaj tarator je malo punijeg ukusa jer ja volim spoj kiselog mleka i oraha. Za fantastičan ukus preporučujem da unapred pripremite kiselo mleko pomešano sa belim lukom i ostavite na hladnom kako bi se aroma belog luka bolje prožela sa kiselim mlekom.

Tarator

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
750 ml domaćeg kiselog mleka
500 g svežeg krastavca
(manji, bucmasti, sa tanjom korom,
očišćen i iseckan)
50-60 g oraha
(prethodno tostirani)
2 struka mladog belog luka
½ veze mirođije
3 kašike maslinovog ulja
so i biber prema ukusu

Način pripreme:
U blender dodati kiselo mleko, krastavac, orahe, seckani beli luk, krupno seckanu mirođiju i maslinovo ulje pa dobro izmiksati sve sastojke da se dobije glatka masa. Zatim, dodati začine prema ukusu i dobro ohladiti u frižideru. Poslužiti uz dekoraciju po izboru.

Previous post TRADICIONALNE VOJVOĐANSKE POSLASTICE
Hladna čorba od cvekle sa kuvanim jajetom Next post ŠALTIBARŠČIAI – HLADNA ČORBA OD CVEKLE

2 thoughts on “TARATOR – HLADNA ČORBA SA KRASTAVCIMA

Comments are closed.