• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Sa mesom
PALAČINKE SA TIKVICAMA

PALAČINKE SA TIKVICAMA

Nakon gužve koja me je ovih dana zahvatila, red bi bio da postavim jedan recept, da me nezaboravite:) Ovo je jedan od onih recepata koji već neko vreme čekaju, čameći u folderima, svojih pet minuta e-popularnosti. Šta sam zakuvala ovaj put, hm? Pa, u trenutku inspiracije ili dokolice uspela sam da napravim nešto, da kažemo, solidno. Kako god – uglavnom ukus je divan a to je najbitnije. Tikvice su zadržale sve svoje ukuse, što mi je bila namera jer izbegavam da ih pohujem baš iz razloga što se napiju ulja i masa za pohovanje preuzima dominantnu notu. Ovog puta je tikvica ostala tikvica, a palačinka je fino obmotala sa svih strana, pa bih ovo preporučila svima koji vole ukus tikvica. I, zato predstavljam tikvičinke…

Testo za palačinke: 
1 jaje “S” klase
blagi prstohvat soli
blagi prstohvat šećera
150 g prosejanog brašna
300 ml vode
malo putera

Način pripreme: U posudu usuti brašno, dodati so i šećer, sve promešati. Napraviti udubljenje i dodati jaje i polovinu tečnosti. Sve polako mutiti, a onda dodati preostalu tečnost i razmutiti dobro sve grudvice. Ako radite mikserom on će obaviti ovaj deo, bez brige. Testo pokriti i ostaviti sa
strane, od 30-60 minuta. Kada je toplo vreme, testo odložiti u frižider. Što duže stoji, to je bolje (nemojte preterivati:). Još nešto o palačinkama.
Priprema tikvica:
2 manje tikvice
½ kašičice soli
Punjenje:
2 supene kašike ulja
so i začini prema ukusu
250 g mlevenog junećeg mesa
ljute paprike prema ukusu
180 g pavlake ili milerama
origana prema ukusu
Način pripreme: U umućenu smesu za palačinke dodati prethodno izrendane i oceđene tikvice, promešati i ostaviti par trenutaka da se masa razvodni. Ukoliko je potrebno, doliti još malo vode. Ali, masa mora biti kao za palačinke! Zatim, blago nauljiti teflon i razlivati smesu po tiganju, kao kada se peku klasične palačinke.
Meso fino upržiti na malo ulja, posoliti i začiniti prema ukusu, dodati malo ljute paprike i sve začiniti origanom. U prohlađenu masu dodati pavlaku i sve promešati. Ovom masom filovati palačinke i služiti uz salatu po izboru.
Tags :

4 thoughts on “PALAČINKE SA TIKVICAMA

Comments are closed.