Još jedna “poslastica iz davnina”. U originalnom receptu, Spasenije Marković, koriste se višnje ali ja sam želela da iskoristim sezonsko voće – jagode. Ovu tortu probala sam nedavno i moram reći da je solidna, u poređenju sa svim slatkim zanimacijama koje danas poznajemo. Međutim, u doba kada je ovaj recept nastajao, ovo je, verujem, bila jako fina stvar. Najviše cenim stara jela i način pripreme istih. Zašto? Odgovor je jednostavan – nekada nije postojalo ovoliko mogućnosti, novca, tehnika, i šta sve ne, za pripremu hrane, koja je morala da zadovolji što veći broj ljudi i da ih čini sitim. Uz to, većina današnjih kulinarskih tema nadograđuje se prema osnovi, koju su načinila stara jela. Naravno, na ovu temu možemo polemisati do prekosutra ali ovo su neki najbitniji segmenti zašto cenim stare recepte i  zašto su oni bitni u današnjem kulinarstvu. 

„Za ovu tortu treba spremiti 140 grama šećera, 2 cela jajeta i 3 žumanceta, 110 grama brašna i 1 oblandu. Sem toga, treba pripremiti ½ kilograma otrebljenih višanja, koje se moraju malo ranije prokuvati. Tortu praviti na ovaj način: u kazanče za sneg staviti 140 grama šećera, 2 cela jajeta, 3 žumanceta i 110 grama mekog brašna. Sve to dobro penasto izmešati. Polovinu mase sipati u maslacem podmazan kalup, a preko sipane mase staviti jednu oblandu. Preko oblande poređati očišćenje i malo prokuvane višnje. Preko višanja staviti drugu polovinu mase i metnuti tortu da se u pećnici ispeče. Pečenu tortu posuti dobro vanilskim šećerom, iseći na kocke i služiti.“

Utisci:
Torta je više kolač no torta, sa osetnim nedostatkom u sledećem – premalo smese koja čini biskvit. Idući put rado ću koristiti 4 cela jaja i 6 žumanaca, naravno uz dupliranje ostalih mera, osim višanja (jagoda) i oblande. Ukoliko koristite jagode – oprati i prepoloviti, pa tako ređati na oblandu. Za dekoraciju sam koristila 400 ml umućene slatke pavlake i mislim da pavlaka bolje paše ovom kolaču, jer ga čini sočnijim. Sve u svemu, fina poslastica, naročito što ne zahteva puno vremena.
Starinska torta sa oblandama, jagodama i šlagom