TORTA SA KEKSOM I MAKOM

Plazma mak torta

Ponekad pomislim da su do sada i vrapci na grani shvatili koliko volim mak. Znate da čim ugledam neku lepotu sa makom, kojom me namerno mamite putem društvenih mreža, sledi komentar kojim vam prenosim svoje oduševljenje. Baš ti komentari često bivaju ispraćeni mojim čežnjivim uzdacima. I sama na blogu imam znatan broj recepata sa makom ali s obzirom na to koliko uživam u ovoj namirnici to je zaista loša srazmera. Zato sam rešila da ovu kategoriju recepata bitno obogatim u narednom periodu. Biće tu slatkih ali i slanih jela u kojima će uživati svi koji vole mak, tzv. makoljupci.

Nema lepšeg početka od slatkog početaka. Otud i ova torta sa keksom i makom, po receptu Julie tj. Slatke domaćice, za prvi u nizu makastih recepata.

Izuzetno praktična i brza za pripremu, torta sa keksom i makom biće i vaš kec iz rukava ili jedna od voljenih poslastica pod uslovom da joj pružite šansu. Znači, pripremite namirnice, izdvojite oko pola sata vremena za pripremu ove torte a zatim je odložite i zaboravite na nju. Nakon što se ohladi, prelijte je belim ganašom i za oko sat vremena možete je degustirati. 

Za pripremu ove poslastice ne morate biti majstor kuvarskog ili poslastičarskog zanata. Ono što je neophodno da imate ne bi li dobili lepo oblikovanu tortu jeste kalup ili forma za torte koju možete naći u prodavnici Slatke domaćice. Upravo takav kalup sam i sama koristila prilikom pripreme ove torte i moram reći da sam vrlo zadovoljna. Pored toga, u šopu Slatke domaćice možete naći keramičke i vatrostalne posude, stalke za torte i kolače itd… U svakom slučaju, kliknite na #slatkadomacicashop i pogledajte šta se nalazi u ponudi. A, sada prelazim na recept. 

Plazma mak torta bez pecenja

Potrebne namirnice:
– Za fil –
250 g mlevenog maka
230 g šećera
4 kašike griza
650 ml mleka
1 burbon vanilin šećer
½ limuna (korica)
200 g putera
450 g mlevenog keksa
– Za ganaš –
150 g bele Milka čokolade
70 ml slatke pavlake
– Dekoracija –
mleveni keks

Način pripreme:
Za fil staviti u šerpicu mak, šećer, vanilin šećer, griz i mleko. Povremeno mešati i kada se smesa zgusne, dodati iseckan puter i mešati dok se ne rastopi.
U smesu dodati mleveni plazmu, nju takođe umešati. Dobijenu smesu utapkati u kalup prečnika 22 cm i odložiti u frižider. (Kalup može biti i veći ali će torta onda biti niža).
U drugoj šerpici istopiti čokoladu i slatku pavlaku. Mešati konstantno dok ne nastane homogena smesa. Ganaš ne bi trebalo da ključa, dakle topite na ringli samo dok se ne istopi.
Nakon toga ganaš rasporedite po filu, ukrasite po želji, vratiti u frižider da se sve lepo stegne. Na kraju, dekorišite tortu posipajući mleveni keks po obodu torte ili na drugi način po vašem izboru.

Pita sa patlidžanom Previous post PITA SA PATLIDžANOM
Next post BRZA PITA SA MAKOM I ŠLjIVAMA