Varaždinska regija – predeo bajkovitih pejzaža, kulturno-istorijskih spomenika i jela sa ukusima bogate tradicionalne kuhinje nalazi se na severo-zapadu Hrvatske, gde se obronci Alpa spajaju s Panonskom nizijom.

Ovo je kraj prepun zanimljivosti, avantura i užitaka. Fosilni vulkani, pećine koje još uvek čuvaju tajne dalekih predaka, nalazišta poludragog kamenja, šume i parkovi prirode, stari dvorci i vojna utvrđenja, neverovanto divne priče, tačnije predanja i mitovi o zmajevima, templarima, nimfama i neverovatnim tajnama, termalni izvori i sačuvana tradicija samo su deo onoga što se ovde može doživeti i osetiti.

Vešte ruke gostoljubivih domaćica oživljavaju duh starih vremena u svakom detalju – u staroj škrinji i ogledalu, na svakoj klupi ili kojem odloženom drvenom točku sačuvana je izvornost kuća i imanja.

Susret sa kuhinjom varaždinskog kraja garantuje bogatstvo i raznolikost jela koja su, s jedne strane, nastala kroz iznenađujuće svedenu i jednostavnu pripremu i domišljatost domaćica koje su kuvale uz ognjišta. S druge strane, mnoga jela varaždinskog kraja odlikuju se posebnim kulinarskim umećem i veštinama koje su zahtevale prilike u građanskim, gospodskim i plemićkim kuhinjama.

Uticaj austrougarske i bečke kulinarske škole više je nego osetan u varaždinskoj gastronomskoj ponudi. Pravi šarm varaždinskih jela ogleda se u njihovoj pripremi, koja podrazumeva očuvanje ukusa i nutritivnih vrednosti u što većem procentu. S obzirom da se ova kuhinja oslanja na uzgoj i korišćenje lokalnih proizvoda i namirnica sa komocijom se može reći i da je samoodrživa ali i da je varaždinska kuhinja pravo gurmansko iskustvo sa potpisom tradicije.

U jelima varaždinske regije skrivaju se tako pšenično i kukuruzno brašno (za pripremu domaćeg hleba, testenina, žganaca, čuvenih varaždinskih klipića, mlinaca, štrukli, zlevanke, proste trnovečke makovnjače, vidovečkog gibanika, cvetlinske gibanice), hajdina/heljdina kaša (za nadeve zagorskih ćurki i guski, za kašnjaču), kiselo varaždinsko zelje/kupus (za sarmu, krpice sa zeljem ili pak dinstano zelje s kobasicama i ćurkama), repa, bundeva i ulje od bundeve (za svaku dobru salatu), pasulj, krompir, divljač, svinjetina, domaće kokoške (za zlatnu, okrepljujuću supu), kesten, gljive, šljive (za punjenu pisanicu, knedle ili pekmez), orasi, jabuke…

Mirisi i ukusi domaćih namirnica, jela i pića kojima odišu, pružiće vam istinski užitak ručavanja. I to s potpisom tradicije. Petnaestak ugostiteljskih objekata, nosilaca standarda Okusi varaždinskog kraja, nude u menijima gastronomski užitak tamošnjih tradicionalnih jela. Ono što takođe možete doživeti ili bolje reći okusiti prilikom posete Varaždinu jeste Stoljetna gastro priča– bogat gastronomski doživljaj sa ponudom od sedamdeset autohtonih jela.

Trinaest jela, namirnica i biljaka je tipično za ovo područje. Pored toga, to su proizvodi sa oznakom lokalnog geografskog porekla: varaždinsko kiselo zelje (kupus), vidovečki gibanek (slana torta od heljdinog brašna i sira), zagorska ćurka, varaždinski klipići, trnovečka makovnjača, kučanski, koščičjak (torta sa heljdinim brašnom), varaždinsko ulje od semena bundeve, vabučin (namaz od semena bundeve), varaždinski medenjaci, ludbreški rozetlin (dekorativni cvet).

Nastavak na sledećoj strani →