VARAŽDINSKA REGIJA I GRAD LUDBREG – BISERI NA GASTRO-TURISTIČKOJ NISCI

ludbreg centar sveta

VARAŽDINSKA REGIJA I GRAD LUDBREG – BISERI NA GASTRO-TURISTIČKOJ NISCI

Na 25 km od Varaždina nalazi se jedini grad na svetu za koji kažu da je pozicioniran u samom centru sveta. Ovo je grad koji posetioce zaokupi čudima i legendama, posebnim svedočenjima vezanim za istoriju, religiju, nauku, umetnost ali pre svega toplim gostoprimstvom i ljubaznošću domaćina. Ludbreg, grad sa nešto manje od 10.000 stanovnika, leži na tromeđi Podravine, Zagorja i Međimurja. Istorija Ludbrega pamti da su još Stari Rimljani na mestu koje danas zauzima ovaj grad uočili dobar geografski položaj i izgradili grad sa kompletnom infrastrukturom, koji je postao trgovački centar i raskrsnica puteva.

Zbog čega je baš u Ludbregu centar svijeta svjedoče brojne legende. Ona iz vremena Rimljana kaže da su baš u Ludbregu bili zamišljeni i opisani krugovi zemaljski na čijim se obodima i danas nalaze velike europske metropole. Ova je legenda prenesena i na središnji gradski trg na kojem je obilježen centar svijeta a svake godine 01. travnja (aprila) u goste pozivamo gradove koji službeno postaju prijatelji centra svijeta i čiju pločicu s nazivom grada i udaljenosti od Ludbrega stavljamo na „krugove zemaljske“. Druga legenda kaže da je Ludberga, zaštitnica našeg grada, baš na ovom mjestu takvom silinom drvenim križem satrla nečastivog (vraga) u zemlju da je na suprotnoj strani kugle zemaljske eksplodiralo tlo, od kojeg je danas ostao samo mali otočić Antipodes (antipod Ludbrega) blizu Novog Zelanda, a u Ludbregu na tom mjestu izvire voda koja istovremeno i gori jer dolazi iz samog središta zemljine kugle – kaže Andreja Horvat, direktorka Turističke Zajednice grada Ludbrega.

ludbreg centar svijeta

Središte grada Ludbrega odlikuje se nesvakidašnjim i retkim biserom kojim se Ludbrežani ponose. U pitanju je popularno šetalište, tzv. zeleno srce grada, Ostrvo mladosti, nastalo spajanjem toka reke Bednje, mlinskog kanala i ribnjaka, a namenjeno je svim uživaocima aktivnosti na otvorenom (pešačenje, trčanje, biciklizam, ribolov).

Ludbreg je okružen potocima Kalnika, Bednjom – jednom od najdužih reka Hrvatske, bistrom Plitvicom, velikom Dravom, brojnim ribnjacima… Biciklističke staze razgranate su duž čitavog Ludbrega i povezane su mrežom biciklističkih staza Varaždinske županije. U neposrednoj blizini Ludbrega nalazi se adrenalinski park koji posetiocima nudi bogat sadržaj (paintball, streličarstvo, airsoft duel, go cart… ali tu su i badminton, odbojka i mali fudbal).

Tokom godine u Ludbregu se održavaju brojne manifestacije sa kojima se bolje možete upoznati na web stranici Turističke zajednice grada Ludbrega. Posebno mesto zauzima Međunarodni sajam cveća Flora Centrum Mundi koji se tradicionalno održava u maju i po broju izlagača drugi je sajam cveća u Hrvatskoj.

Još jedna odlika ovog prostora jeste izuzetno duga vinogradarska tradicija. Vinogradi su velika ljubav Ludbrežana, direktnih potomaka Ludberge. Ludberga je bila prelepa i obrazovana devojka koju je zaveo vitez Ulrik. Pokajavši se, vratila se sa sinom i živela isposničkim životom, pomažući siromašne i bolesne. Nakon toga, život je ovu lepoticu iskušao po drugi put. Tako je, bežeći od greha, Ludberga našla utočišće u jednoj od malenih vinogradarskih kuća pokrivenih slamom koje se još od rimskih vremena nalaze u ovim krajevima. Tako je Ludberga krenula da se bavi uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina.

Ludberga je između ostaloga bila i vješta vinogradarka koja je proizvodila nadaleko čuveno slatko vino, a legenda kaže kako je njeno vino jednom čak ubrzalo izbor pape u Viterbu jer je kardinal iz Budima, čudotvorno točivši vino iz nepresušne bačve, skratio vrijeme konzistorijuma. Ludbreg nema posebni gastro specijalitet ili tipičnu hranu za ovaj kraj jer se ovdje miješaju okusi i Zagorja i Međimurja pa su naši specijaliteti također štrukli, purica s mlincima, prgice (svježi kravlji sir miješan sa paprikom, bijelim lukom i drugim začinima, formiran u stošce koji se stavljaju lagano u dim), puno koristimo bučino ili crno ulje (ulje od tikvenih sjemenki) – navodi dir. TZ grada Ludbrega, Andreja Horvat.

Dragi moji ljudići, nadam se da sam kroz ovu priču uspela da vam prenesem deo najjačih utisaka koji su na mene ostavili Ludbreg i Varaždinska regija. Ovo mesto je zaista posebno, pomalo bajkovito i magično a iznad svega inspirativno i okrepljujuće. Volela bih da se nakon čitanja ovog posta grad Ludbreg nađe na vašem spisku destinacija koje želite posetiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top