VELIKOGOSPOJINSKI DANI U NOVOM BEČEJU

Banatska varoš Novi Bečej i ove godine organizuje tradicionalnu vojvođansku manifestaciju Velikogospojinski dani.

Kao jedna od najvećih manifestacija u regionu nosi epitet porodične manifestacije i to sa razlogom. Veliki broj posetilaca oko 150.000 koji sada već tradicionalno dolaze na Gospojinu uživaju u bogatom dnevnom i noćnom programu koji je namenjen svim generacijama.

Čuveni banatski kulinarski specijaliteti, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, atraktivan program uz najbolje tamburice Banata, Bačke i Srema do Revije najlepših paradnih konja, samo je deo onoga što vas očekuje na Velikogospojinskim danima u Novom Bečeju.

Tih dana posetioci sa raznih strana dolaze da uživaju na Gospojini koja se organizuje na platou kraj reke Tise – Beograd, Novi Sad, Subotica pa i širi region, Mađarska, Hrvatska, BiH, Slovenija, Rumunija, svi su u Novom Bečeju jer to su dani kada se zajedno peva i zabavlja se. A kako je sve počelo:

Prva proslava Gospojine kreće 1994. godine i to kao slava ove varoši posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Tada je prvi put upriličena Revija paradnih zaprega na Tiskom keju gde su se konjički klub “Vranjevo” i njihovi gosti predstavili svojim sugrađanima i posetiocima predivnim defileom paradnih zaprega i konja. Na platou kraj Tise konjički klubovi su prikazali paradu svojih najboljih grla a kao posebna atrakcija bio je petopreg. Petopreg je postao zaštitni znak novobečejaca još davne 1872. godine kada se car Franja Josif Prvi provozao vranjevačkom glavnom ulicom upravo u petopregu. Do tada to je bila privilegija careva i plemića.

Od nekada skromne proslave seoske slave, iz godine u godinu, Novi Bečej je bogatio ovu manifestaciju raznovrsnim sadržajima i interesantnim temama. Tako je već sada tradicionalno u program uvršten Gospojinski Poljo-fest kao najveća pod manifestacija Velikogospojinskih dana. Na platou kraj Tise poljoprivredni proizvođači izlažu i prezentuju svoje proizvode, animiraju posetioce puštanjem u rad poljoprivrednih i priključnih mašina, organizuju takmičenja u veštini vožnje traktora, predstavljaju najnovija dostignuća u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Poseban akcenat je na animiranju mladih ljudi da ostanu na selu kao i upoznavanje mladih sa novim trendovima u poljoprivredi. Na ovoj izuzetnoj izložbi poljoprivrede posebno se predstavljaju i stočari sa najreprezentativnijim grlima iz svojih štala a za dečicu je posebno interesantna izložba ukrasnih životinja.

Revija paradnih zaprega koja se održava od samog začetka ove manifestacije ima poseban značaj. Pored Revije paradnih zaprega, od 2007. godine kao posebna manifestacija održava se “Konjijada”. To je takmičenje petoprega koji je zaštitni znak ove parade. Sa željom da se sačuva tradicija prezanja paradnih zaprega, svake godine uoči Velike Gospojine okupljaju se ljubitelji konja i fijakera.

A da su tamburaši i vojvođanske pesme nezaobilazni segment Gospojine, govori činjenica da se na letnjoj pozornici baš u to vreme sastaju tamburaši i nadsviravaju Srem, Banat i Bačka. Sve to uz “Gospojinski kotlić” (takmičenje u kuvanju riblje čorbe) vrsne kuvare i poznavaoce ribljih specijaliteta koji će tom prilikom ukrstiti “varjače”. Najbolja i najukusnija riblja čorba svakako se može pojesti samo u Novom Bečeju.

Za ljubitelje dobrog zanatskog piva, “asfaltirali” smo i posebnu ulicu – ulica zanatskog piva sa najboljim ukusima velikih majstora pivara.

U samom centru grada Etno bazar sa svim svojim šarenilom privlači posetioce svih generacija. To je posebna izložbeno-prodajna pod manifestacija rukotvorina, proizvoda starih zanatlija, ručno pravljenim slatkišima, štrudlama i ostalim poslasticama koje su tipične za Vojvodinu. Veliki broj izlagača iz Vojvodine i šireg regiona za tri dana trajanja Gospojine, predstavlja svoje autentične proizvode kroz izuzetan spoj različitih kultura i običaja naše ravnice.

Najvernija i najslađa publika na Velikogospojinskim danima su ipak deca i oni imaju svoje posebno mesto. Odlične predstave za decu, maštaonice, edukativne radionice, animacije kao i promocija zdravog života sve na jednoj adresi – “Dečija ulica” i “Avlija zabavlija”.

Ovaj veliki novobečejski spektakl dopunjuje i dolazak Rečne flotile Vojske Srbije kao i koncerti poznatih izvođača iz zemlje i inostranstva. Koncertni plato kraj reke, aktuelni muzički izvođači I pozitivna energija publike ovih avgustovskih večeri garantuju fantastičan i nezaboravan provod.

Koncerti program ove godine je verovatno jači nego ikada. Otvoriće ga Zvonko Bogdan svojim nastupom u petak, 23. avgusta sa početkom u 22:00h.

Već dan kasnije čeka nas rock veče i tri sjajna benda – mađarska rock grupa Pokolgep, potom Hladno pivo a kao šlag na torti nastupiće i naš Van Gogh.

Nedelja 25. avgust rezervisana je za ludu žurku koju će prirediti Dejan Petrović i njegov Big Bend, a potom čekamo Svetlanu Cecu Ražnatović koja će prvi put nastupati na Velikogospojinskim danima.

Ako tome dodamo i sve blagodeti koje reka Tisa pruža meštanima i posetiocima kao što su kupanje, romantična vožnja čamcima, vožnja brodićima, plandovanje na splavovima i gastronomskim specijalitetima na čardama kraj reke, možemo reći da će užitak, koliko i boravak u Novom Bečeju, biti potpun.

BW GoodF&W Previous post PRVI BW GOOD FOOD & WINE FESTIVAL SA PREKO 100 UČESNIKA
Next post PETROVAČKA NOĆ NA BUDVANSKOJ RIVIJERI