• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Coolinarija sa
ZAŠTO JE STOMATOLOGIJA MIŠČEVIĆ MOJ IZBOR

ZAŠTO JE STOMATOLOGIJA MIŠČEVIĆ MOJ IZBOR

« Stomatologija Miščević nedavno je obeležila deset godina postojanja. Koliko je bilo izazova i teškoća na koje ste tokom ovih godina nailazili i sa kojima ste se izborili?

Izazovi u ženskom biznisu u Srbiji su brojni, naravno. Smatram da sam do sada iz početka kretala bar pet puta jer svašta se desi između dvadesetsedme i tridesetsedme godine života.

Kao prvo, krećemo u privatan posao i preduzetništvo bez dana učenja o tome. Neki kurs treba da bude obavezan, ako se ja pitam. O marketingu i menadžmentu. Onda smo obe počele da razmišljamo o porodici, a ja i o specijalizaciji.

Ordinacija Miščević preživela je tri porodiljska odsustva i moju specijalizaciju koja je trajala tri godine. To je dosta multitaskinga iza nas dve. Kako ne bismo pale u čamotinju, 2018. sam rešila da opet krenemo iz početka ali ovog puta selidbom na novu lokaciju. Sa Konjarnika smo se preselili u centar grada, u Maršala Birjuzova 39. Osim tehničkih stvari oko adaptacije prostora, inspekcija, selidbe, imali smo i pitanje pacijenata: da li će poći za nama na novu lokaciju? Ipak, osam i po godina dotadašnjeg rada se isplatilo i ponosne smo na to da smo mnogo puta čule rečenicu “idemo za vama, gde god da se selite”. Zadovoljni pacijenti krenu put lekara, definitivno.

Taman smo se ponadale da ćemo se malo dosađivati, a ono dođe Covid i sve što uz to ide: strah, zatvaranje na dva meseca, neizvesnost… Od maja meseca radimo po “new normal” režimu i već smo se navikle. Dakle, izazovi stalno stižu. Treba uživati kao da će zauvek biti mir, a spreman kao da će svakog trenutka izbiti nova opsanost. I u životu i na poslu.

« Šta je ono što većinu pacijenata dovede na vaša vrata?

Mislim da imamo više pacijenata koji su došli prvi put zbog bola, nego zbog estetike. Estetika, uglavnom, dođe na red kada se stanje popravi. Dakle, kada smanjimo broj karijesnih zuba, endodontski izlečimo sve što treba…

Ponoviću da je strah najveći neprijatelj zuba Srbije. Pacijenti se čak boje da peru zube koji počinju da bole. Nema potrebe da objašnjavam da se problem time produbljuje. Tada nemate samo pulpitis (upalu zubnog nerva), već imate i gingivitis (upalu desni zbog nakupljenih naslaga). Pošto sam protetičar, sve više pacijenata se javlja zbog velikih protetskih rekonstrukcija i to je ono što zaista menja lični opis pacijenta, ali i njegovu svest o održavanju zuba.

Preventiva je nešto što u mojoj ordinaciji dobijate uz svaku posetu. Ovo podvlačim zato što vidim da pacijenti nikada nisu dobili obuku o održavanju higijene. Sazanja o pravilnoj higijeni se menjaju. Znam da su nekada tvrde četkice bile na dobrom glasu, a sada su meke četkice one koje se preporučuju za upotrebu. Ipak, mi smo uvek tu da na kontroli ukažemo da li nešto može bolje da se čisti. Insistiramo na upotrebi interdentalnih četkica ili intraoralnog tuša, a ne konca.

Velike promene nastaju kod pacijenata koji usvoje naše savete. Prvi savet jesu redovne kontrole, što znači na svakih šest meseci. Pacijenti koji dođu za šest meseci na uklanjanje kamenca dobijaju popust, jer imamo potrebu da ih nagradimo za to što brini o svom zdravlju.

« Svedoci smo činjenice da je dentalni turizam u našoj zemlji prethodnih godina uzeo maha. Ordinacija Miščević je jedna od onih koji nude usluge ovog tipa kod nas. Kakva su dosadašnja iskustva i postoji li jedinstvena pred-procedura za zainteresovane ili se i tu pristupa svakom pacijentu individualno?

Ukoliko se javi pacijent iz inostranstva, obično se radi o nekome ko je obavešten da je ceo proces potrebno isplanirati i unapred zakazati.

Potrebno je da nam na mail ana@ordinacija-miscevic.com pacijent pošalje svoj ortopan snimak ili 3d snimak, ukoliko se radi o planiranju implantološke terapije. Onda se obično dopisujemo i dogovorimo o tome šta je potrebno uraditi, koliko vremena treba nama, a koliko vremena je pacijent u mogućnosti da ostane u Beogradu.

Ovaj plan nekada uključuje i hirurga sa kojim sarađujemo.

-nastavak-