Recept za ovu pitu nikada nisam ni pomislila da postavim na blog. Razlog? Tačan razlog ne postoji već sam se vodila pretpostavkom da većina ljudi zeljanicu (pitu sa zeljem i sirom, gibanicu sa spanaćem, gibanicu sa zeljem itd.) pravi na svoj način i da su sve cake već poznate. Moram priznati da recept tj. savete i kombinaciju sastojaka jesam delila sa prijateljima i koleginicama ali na vas nisam pomišljala.

A, zašto je zeljanica ipak došla na red?

Zato što je moj dragi insistirao da to uradim, govoreći da grešim što sjajan recept ne delim sa vama, bez obzira što ovakvih ili sličnih recepata ima na milione.

Uz to, rekao mi je i kako grešim u vezi sa procenom i stvarnom slikom bloga… Hm?!!! To mi je bilo vrlo interesantno jer on ne obraća pažnju na detalje mog hobija iako je manje-više upućen i zainteresovan ali tom prilikom baš mi je skresao, da tako kažem.

Eto, na njegovo insistiranje postavljam jako dobar recept za pitu koja se neće izduvati, splasnuti, opasti, zdudati itd. nakon što izađe iz rerne. Ukus je već svima dovoljno poznat i ne treba ga posebno opisivati osim, što ću vam izneti svoj utisak o srazmeri spanaća i ostalih sastojaka, i reći da je to ono pravo. Osećaju se svi ukusi; ni jedan nije prevagnuo; slatko-gorkasta nota spanaća se sjajno stopila sa mlečno-kremastom masom i sve u svemu to je ta kombinacija koju ja volim. Možda je zavolite i vi ako pripremite zeljanicu na ovaj način.

Pita sa zeljem 

Potrebne namirnice: ½ kg kora za pitu, 4 veća jaja, 200 g kisele pavlake, 200 ml jogurta, 250 g mladog sira, prstohvat soli, 30 ml ulja, 200 g sirovog spanaća, 2 supene kašike brašna, 1 kesica praška za pecivo, ulje za podmazivanje pleha.

Način pripreme: Oprati spanać, dobro ocediti od vode i što sitnije iseći. Uključiti rernu da se zagreje, na 220° C. U posebnoj manjoj posudi pomešati brašno i prašak za pecivo. Kore izbrojati i prepoloviti (od toga četiri idu na dno, dve na vrh pite). U dubljoj posudi umutiti jaja, dodati sir, izmrviti ga i promešati. Dodati kiselu pavlaku, jogurt, so i ulje pa sve fino sjediniti. U tako pripremljenu smesu dodati brašno sa praškom za pecivo i sve dobro umutiti (da ne bude grudvica). Dno i ivice đuvečare premazati uljem i poređati četiri kore na dno; ređati ih tako da svaka do pola leži u plehu a drugom polovinom van njega (dve kore po dužini, dve po širini posude). Zatim kore fino premazati pripremljenom smesom (3-4 supene kašike smese), pa na to položiti sledeću koru. Na koru naneti 2-3 supene kašike smese i fino rasporediti po celoj površini i ivicama. To ponavljati dok se ne utroši polovina kora. Zatim, dodati sitno iseckan spanać i rasporediti ga ravnomerno po površini kore. Preko složiti sledeću koru i nastaviti premazivanje sve dok se ne utroše kore. Pred kraj, delove kora koje su van posude presaviti ka unutra i premazati filom, a zatim dve poslednje kore (završne, što idu na sam vrh) složiti i podviti pod pitu (uz ivice, odići dno i ušuškati pitu). Zatim, pitu premazati smesom i iseći na komade želje veličine. Peći u dobro ugrejanoj rerni, na 220° C, 25-30 minuta tj. dok ne dobije tamno-zlatnu boju.

Napomena: Sve kore se premazuju smesom (i ona na koju se ređa spanać). Pitu na isti način pripremam i sa tikvicama, s’ tim što ih izrendam i ocedim pre ređanja na koru. Zeljanica je jako ukusna i kada je hladna. Dimenzije posude su 34×22 cm.

Pita zeljanica