AJVAR

Svaka kuća ima svoj recept za ajvar.

Mišljenja sam da je osnova (tj. način na koji se namirnica priprema) vrlo bitna. Naglasila bih da je ceđenje paprike “preko noći” (pored kvaliteta paprike) najbitnije. 
 
Paprike dobro ispečem (na taj način paprika dobija prepoznatljvu aromu ali i mekoću koja treba da odlikuje kvalitetan ajvar – kada se uprži da bude kao džem), ostavim poklopljene u metalni sud, kada se ohlade očistim od kožice i semenki, stavim da se cede (u džačić od paprike, uvezano, okačiti na nešto ili pritisnuti težim predmetom a ostaviti u rešetkasti sud, kako bi se tečnost cedila). Sutradan sameljem, upržim sa malo ulja, posolim i napunim tegle, zapečem u rerni, ohladim, prelijem uljem i poklopim. Tako pripremljen ajvar može “mirno ostariti” tj. trajati 3 godine, koliko sam u mogućnosti da posvedočim  iz ličnog iskustva. ☺
 

Potrebne namirnice: 10 kg crvene (mesnate) paprike, 1 glavica belog luka, 1 dl sirćeta, oko 100 g soli, oko 2,5 dl ulja.

Način pripreme: Papriku oprati, osušiti i peći sa svih strana. Staviti u najlon kese ili dublje posuđe i poklopiti kako bi se kasnije što bolje ljuštile. Ohlađene paprike oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti da se cede oko 24h. Oceđene paprike samleti na mašini za mlevenje mesa. U širu šerpu usuti samlevene paprike i na jakoj temperaturi pržiti (uz mešanje) desetak minuta, stalno mešajući sve dok se ne dobije smesa slična pekmezu i dok se na dnu ne pojavi jasan trag od varjače. Zatim, dodati 1,5 dl ulja, začiniti pa nastaviti sa prženjem još 5-6 minuta. Vruće sipati u tople tegle, dobro sabijajući kašikom kako bi isterali balončiće vazduha. Po vrhu, naliti onoliko ulja da prekrije površinu ajvara. Odmah zatvoriti, prekriti toplim prekrivačima i ostaviti tako dok se ne ohladi. Zatim, tegle ostaviti na suvo i hladno mesto predviđeno za čuvanje zimnice.
 
Napomena: Ukoliko imate problema sa ljuštenjem paprika, evo malog saveta – ispečene/oprljene, vruće, paprike odmah staviti u najlonsku kesu i uvezati. Ostaviti da se potpuno ohlade i onda ljuštiti paprike od dna ka peteljci, kako bi “kožica išla” što lakše i brže. U slučaju da ajvar spremljen u tegle želite zapeći u rerni za to je potrebno oko 45 minuta na 120 stepeni C, a zatim tegle ostaviti u rerni sve dok se potpuno ne ohlade (a zatim, ih odozgo blago naliti uljem). 
 

Sezona je pečenih PAPRIKA a i da nije uvek je dobro znati KAKO pečene paprike možemo što bolje (lepše) i brže OLjUŠTITI.
?
Ranije sam tek pečene paprike slagala u najlonsku kesu ili u emajliranu posudu sa poklopcem kako bi se “oznojile” a onda ih hladne (uz neprekidnu molitvu ? da im se kožica ne cepka na svakih pola cm) nekako ljuštila.
?
Međutim, to je samo ponekad uspevalo. Najžalosnija bih bila onda kad s kožicom poleti i najveći mesnati deo paprike. Pa umesto da su lepe i cele, a ja dobijem paprike u fronclama. ? Lepo mi dođe da plačem od muke!
?
No svemu dođe kraj pa i mukama ovog tipa. I zato sa radošću delim ovaj štos sa vama – da i vi imate što lepše i ucelo oljuštene paprike POTREBNO JE pre pečenja svaku papriku blago premazati uljem (kap-dve ulja i rukama razmazati, na drške ne stavljati ulje) i nastaće prava čarolija! Pečene i ohlađene paprike ljušte se nikad brže, ne cepaju se i kao da dobiju jaču aromu prodimljenosti.
?
A sad navalite na pečenje paprike i javite utiske! ❤

pekmez od bundeve Previous post PEKMEZ OD BUNDEVE
Next post SPECULOOS TERRINE