#KAO NEKAD: REZANCI SA SIROM

#KAO NEKAD: REZANCI SA SIROM

Dok sam odrastala, zapečeni rezanci sa sirom bili su redovan doručak vikendom. Taj običaj nisam usvojila i ne primenjujem ga ali s’ vremena na vreme rado pripremim rezance iz rerne. 

Svaki put tražim ukus koji sam vrlo dobro zapamtila onomad ali kao da je sve dalji i često neuhvatljiv. Tako je to sa mnogim ukusima čija je vrednost protkana uspomenama. Ipak, postoji i nekoliko realnih činilaca zbog kojih ukus nikada više neće biti ni približan onom, upamćenom – od babe više ne dobijam sir jer odavno je nema a nijedan sir nije tako ukusan i punomasan (sa rupicama i diskretnim mirisom paprike koju sam primetno više volela od sira), rezanci su daleko lošiji, mleko razvodnjeno ali sa većim izborom “% masnoće”, jaja izbeljena itd. Prihvatajući te činjenice, lakše prihvatam i (izgubljen) ukus rezanaca iz rerne danas.

Potrebne namirnice: 400 g testenine (tzv. čipkasti rezanci), 250-300 g punomasnog sira, 4 veća jajeta, 250 ml mleka, soli po potrebi, puter/ulje za kalup.

Način pripreme: Rezance skuvati prema uputstvu sa pakovanja i ocediti. Uključiti rernu (200º C) da se zagreje. Odvojiti žumanca od belanaca, pa belanca umutiti da se dobije mekši šaum. U dubljoj posudi izmrviti sir (što sitnije), dodati žumanca, mleko, začiniti prema ukusu (možda je sir dovoljno slan, pa neće biti potrebe) i sve dobro sjediniti. Zatim, dodati dobro oceđene rezance i umućena belanca, pa promešati masu. Pripremljene rezance preručiti u puterom/uljem premazane modle za mafine (pleh, tepsiju, đuvečaru, vatrostalnu posudu) i peći u ugrejanoj rerni na 200º C, oko 30-40 minuta tj. dok fino ne porumene i krenu da se odvajaju od ivica posude. Lično, volim dobro zapečene rezance tako da ih pečem 40-ak minuta. Najlepši su vrući tj. topli ali često mi posluže i hladni, kao užina.

Napomena: U kalup za mafine stavljati po dve kašike smese i voditi računa o tome da se ne prepune korpice (kako masnoća ne bi isplivala van tj. prelivala se). Ova količina sastojaka dovoljna je za 24 veća mafina.

14 thoughts on “#KAO NEKAD: REZANCI SA SIROM

  1. Baš ih odavno nisam spremala 🙁 Kod nas u kući se nisu spremali, ali sam ih dolaskom u BG često jela u menzi za večeru. Svidelo mi se tako da sam u svojoj porodici počela da ih često spremam. Ćerka ih voli,suprug jede sve, ja ih ne jedem, pa njenim odlaskom sam sasvim prestala da ih spremam. Ovako kao mafine ih nisam pravila, a baš su zgodni 🙂

  2. Kao da si znala. Upravo sam ih danas pravila ali klasično, u vatrostalnoj činiji, sa feta sirom. Svi ih obožavamo. Kad nemamo ideju šta za ručak, eto nama brzo prihvatljivog rešenja.

    1. Baciću se na ovaj tvoj recept, sir pravimo sami, od naših koka imamo jaja pa ćemo i rezance napraviti. Ali neke stavri ipak i mirišu možda kao one što smo jeli kod bake ili u roditeljskoj kući ali ih je najbolje imati u sećanju i preći na svoje

  3. Već sam ti rekla da ih obožavam! ♥ Divni su ti, dobra ideja da ih zapečeš u kalupima za mafine! Kod nas je mama uvek subotom spremala testo, između ostalog i ovakve čipkaste rezence. Nije uvek stavljala da se zapeku, nekada je sve samo na ringli dobro promešala da se lepo sjedini i jaja stegnu, a sestra i ja navalimo na vruće rezance ko da nikada ništa nismo jele 🙂

    1. ♥ Praktično mi je ovako kad pravim za užinu jer naročito volim kad se zapeče sa strane ☺ Eto, vežu nas sećanja za tako obične stvari koje nas najviše ispunjuju. Topli pozdrav.

  4. Ovdje nije običaj, ali čine mi se odličnima. I posve si u pravu, iste namirnice, a sasvim drugi okus, onaj kojeg se ne sjećamo, a to je zato što te namirnice nisu dobre. Sada imamo kao veliki izbor, a ustvari je to sve isto i poprilično loše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top