POSNA PAŠTETA OD PASULjA

Pasteta od pasulja

Često odabiram da kuvam jela na što svedeniji način kako bih izbegla nepotrebno obrađivanje namirnica i bespotrebno nagomilavanje ukusa. Tada biram jednostavno, svedeno, pristupačno, ogoljeno ali uvek ukusno! 

Jedan od recepata koji su nastali baš u tim momentima jeste ova posna pašteta od pasulja, prilog ili predjelo koje možete koristiti i u dane posta (na vodi tj. bez ulja).

Primetila sam da paštete i pasirana jela često pripremam (guste čorbe tj. potaži sa raznolikim povrćem ili namazi poput ovog). Razlog tome može biti način utroška namirnica tj. ekonomičnost ali i bogatstvo ukusa, jer se ovakvim načinom pripreme postiže visoka koncentracije/intenzitet ukusa. 

Posna pašteta od pasulja je prijatnog i blago orašastog ukusa, sa posebnom notom svojstvenom namirnicama bogatim skrobom, ni malo teška, lepo razmaziva… Verujem da ćete se baš u ovo i uveriti kada budete u prilici da je pripremite za sebe i vama drage ljude. 

Pašteta od pasulja

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
150 g crvenog pasulja
voda za kuvanje
½ kašičice bosiljka
½ kašičice soli
¼ kašičice bibera
100 ml soka od paradajza
– Još –
30-ak ml soka od paradajza

Način pripreme:
Pasulj oprati, pa skuvati u tri vode. Nakon toga, ocediti pasulj od viška tečnosti, dodati začine i sok od paradajza, pa kratko prokuvati na umerenoj temperaturi. Zatim, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Prohlađen do hladan pasulj samleti u blenderu ili fino ispasirati. Dodati sok od paradajza kako bi masa bila fino razmaziva i još jednom sve fino samleti. Dobijenu paštetu servirati i dekorisati po želji, pa poslužiti uz npr. posnu proju (proja na fotografijama je pripremana po receptu za posnu proju ali bez ulja).

Posna pasteta od pasulja
Previous post KREMASTA TORTA S ANANASOM
Next post POSNE KUGLICE SA BANANAMA I KOKOSOM