Ovo je jedna od brojnih verzija samse ali kada se kaže samsa podrazumeva se priprema pite sa katmer korama. Naime, ukoliko poslušamo staru školu testo treba pripremati sa brašnom, soli, mašču, jajima i vodom, a zatim ga podeliti na jufke, koje se rade kao katmer kore.

Potrebno: Za testo: 500 g belog brašna, 250 ml hladne vode, 1 jaje, 1 supena kašika masti, 1 kafena kašika soli. Za premazivanje: 4 supene kašike masti. Za prelivanje: 600 ml kiselog mleka, 6-7 čenova tucanog belog luka, dekoracija po želji.

Priprema: Usuti brašno u dublju posudu, dodati so, jaje, mast i zamesiti sa hladnom vodom. Testo treba biti glatko pod rukom. Tako pripremljeno testo podeliti na četiri loptice, prekriti pamučnom krpom i ostaviti da miruje oko deset minuta. Zatim, svaku lopticu razvući oklagijom u kružni oblik. Jufke ređati na dva mesta po dve. Namazane kore slagati jednu na drugu, s’tim što se druga kora ne premazuje. Ostaviti testo da odmaraja, desetak minuta. Odmorene kore zaseći (zrakasto) na 8 mesta tako da sredina bude sačuvana. Sredinu premazati sa malo masti i preklapati zasečene delove testa jedan preko drugog. Poslednji preklop preko jufkice nije potrebno mazati. Testo okrenuti naopako i ostaviti da odmori, pokriveno, desetak minuta. Zatim, obe gomilice rastanjiti na debljinu od 2-3 mm. Tako pripremljenu koru blago premazati mašću i trakasto iseći. Širina trake zavisi od Vas. Lično, sečem na širinu od oko 3-4 cm. Svaku traku umotati u valjak tj. urolati, a zatim, okrenuti na stranu gde se vide prevoji i prstima blago pritisnuti da se testo malo razvuče. Tako dobijeno testo unakrst zaseći i slagati u tepsiju ili pleh. Nije potrebno prethodno podmazivanje. Peći u ugrejanoj rerni na 220° C oko 20 minuta. Dok se testo peče, pripremiti beli luk i kiselo mleko. Kada je pita pečena, vruću pitu preliti pripremljenim prelivom. Ostaviti 10 minuta da pita upije preliv. Služiti toplo.

Napomena:
Brašno prosejati. Koristiti tanku oklagiju tzv. sukaljku. Testo mesiti desetak minuta, kako bi bilo što bolje za rad. Poželjno je pitu spremati u okruglom plehu tj. tepsiji, kako bi bila što sličnija autohtonom načinu izrade ali što se ukusa tiče, neće biti problema peći u četvrtastom plehu. Ipak, ovo je mnogo lepša verzija koju smatram originalnom. Ukus se razlikuje u tome što je ova samsa mnogo hrskavija i sočnija, u isto vreme, dok je ona prethodna verzija tvrđa i suvlja. Na vama je da se odlučite koju želite pripremiti ali što se tiče recepta (za praznu pitu sa prelivom od belog luka i kiselog mleka – samsu) ovaj poznajem kao izvorni i kao takav sam, sa velikim zadovoljstvom, želela da vam prikažem. Nadam se da će se samsa izboriti za svoje (zasluženo) mesto:)