#KAO NEKAD: SIRUP OD VIŠANJA BEZ KUVANJA

Sirup od visanja bez kuvanja

Nisam veliki obožavalac domaćih sokova ali kada je višnja u pitanju tu se stvari drastično menjaju. ☺ Generalno, višnje često koristim za pripremu poslastica i moglo bi se reći da su jedino voće koje mi u slatkišima baš prija. E, to je slučaj i kada su tzv. sokovi na razblaživanje u pitanju tj. sirupi.

Ovaj sirup od višanja bez kuvanja tj. priprema na ovaj način je ono što praktikujem već duži niz godina i moram reći da sam prezadovoljna – kako ukusom, a ono i dužinom tj. rokom trajanja (3 godine u špajzu koji nije baš hladan i gde se letnje temperature i te kako osete).

Sirup od visanja bez kuvanja

Na isti način pripremam i sok od malina (dodam 10 g limuntusa više), kupina i jagoda.

Potrebne namirnice:
3 kg višanja
3 kg šećera
30 g limuntusa
2 l vode

Način pripreme:
Izabrati potpuno zdrave plodove, ukloniti peteljke i oprati. Od ukupne količine šećera polovinu upotrebiti za sledeći korak. U veću posudu na dno sipati malo šećera, a zatim naizmenično ređati višnje, šećer i limuntus. Sastojke dobro izmešati, pokriti i ostaviti preko noći. Sutradan, voće izgnječiti (rukama) tako da se potpuno odvoji od koštice. Smesu procediti kroz gazu i u dobijenu smesu dodati preostali šećer i vodu. Zatim, mešati varjačom dok se šećer ne istopi. Za ovaj korak je neophodno 40-60 minuta, jer nakon što se smesa izmeša potrebno je ostaviti je da miruje kako bi se nerastvoren šećer slegao, a zatim ponavljati postupak dok se kristali šećera potpuno ne rastvore. Sirup uliti u čiste i suve staklene boce (prethodno sterilisane). Obod grilića premazati s domaćom rakijom ili alkoholom, pa povezati duplim celofanom i zatvoriti flaše. Odložiti u ostavu i koristiti po potrebi, razblaženo s vodom ili hladnim mlekom.

Previous post IMA NEŠTO SLATKO? HMM… WELLNESS COOKIES?
guzvara sa jogurtom Next post GUŽVARA SA JOGURTOM