• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Party zalogaji
SLANIŠA – BRZA PITA SA ŠUNKOM I KAČKAVALjEM

SLANIŠA – BRZA PITA SA ŠUNKOM I KAČKAVALjEM

Nedelja je dan kada se trudim da mirujem i što je više moguće poslova i obaveza stavim na čekanje. To važi i za kuhinju tj. ne kuvam ništa što nije neophodno. Baš iz navedenih razloga tog dana mi je za doručak potrebno nešto brzinski, bez puno cimanja i po mogućnosti nešto što se može prebaciti tj. iskoristiti za večeru.

Pre petnaestak dana sam ugledala Snežinog Slanišu – recept koji vam danas predstavljam i tog momenta sam znala da će biti isproban baš kao nedeljni doručak/večera.

Ova brza pita sa šunkom i kačkavaljam deluje poznato i sigurno da mnogi od vas već povlače paralelu između Španske (Carske) pite, Bugarske proje i Slaniše…

E, tako sam i ja uradila i zato ću vam odmah reći – niđe veze! Ne razmišljajte u tom pravcu. ☺ Na prvi pogled brza pita sa šunkom i kačkavaljem ne razlikuje se preterano od već spomenutih predjela ali već na prvi zalogaj osetićete o kakvoj i kolikoj razlici je reč.

Original recepta nalazi se na Snežinom profilu, a u nastavku ćete moći da pogledate izmenjenu verziju koja se najvećim delom oslanja na originalni recept. Pa, pažljivo pročitajte, osmotrite i izaberite koja verzija vam se više sviđa i obavezno isprobajete ovu sjajnu pitu!

Brza pita sa šunkom i kačkavaljem

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
Testo
3 krupna jajeta
½ kašičice soli
180 ml ulja
180 ml kiselog mleka
360 ml brašna
1 prašak za pecivo
1 veza zelja
200 g seckanog kačkavalja
250 g seckane šunke
Preliv
180 ml kiselog mleka
3 krupna jajeta
I još
ulje za podmazivanje pleha
brašno za posipanje pleha

Način pripreme:
Jaja posoliti i penasto umutiti. Dodati ulje i kiselo mleko, pa dobro sjediniti sastojke. Zatim, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i umutiti gustu smesu. Dodati oprano, oceđeno i iseckano zelje (ne treba uklanjati zadebljanje sa poleđine lista) i ponovo promešati sve. Smesu izručiti u podmazan i brašnom posut pleh (34×22 cm) pa poravnati i peći 6-7 minuta u ugrejanoj rerni na 200ºC. Za to vreme umutiti jaja i kiselo mleko. Preko blago zapečenog testa posuti seckanu ili rendanu šunku i kačkavalj, pa preliti sjedinjenim jajima i kiselim mlekom/pavlakom. Nastaviti pečenje na istoj temperaturi oko 20 minuta tj. dok pita ne dobije tamnozlatnu boju i počne da se odvaja od ivica tepsije. Izvaditi je iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Iseći na parčad željenog oblika i veličine pa poslužiti.

4 thoughts on “SLANIŠA – BRZA PITA SA ŠUNKOM I KAČKAVALjEM

Comments are closed.