• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Bez mesa
POHOVANE TIKVICE

POHOVANE TIKVICE

… uvod kratak i neopterećujuć. Valjda to ide uz ove letnje dane.

Ne umem da zamislim kako izgleda i kog je ukusa leto bez tikvica. Ja sam od onih koji rado pripremaju tikvice u raznim oblicima ali najmanje pripremam tzv. pohovane tikvice. Razlog je jednostavan – masnoća. No, rešila sam da ugodim sebi a i da postojećim receptima dodam na blog još koji recept sa tikvicama. ☺

Pohovane tikvice

Potrebne namirnice:
2 veće tikvice
4 supene kašike brašna
1 supena kašika suvog začina
1 kafena kašika soli
(+ za usoljavanje tikvica)
zeleni mleveni biber po ukusu
3 jaja
oko 200 ml ulja

Pohovane tikvice bez puno ulja

Način pripreme:
Tikvice oljuštiti, oprati i iseći na kolutiće debljine do 0,5 cm. Tako pripremljene poređati ih na veći tanjir ili oval, bogato posoliti i ostaviti 10-ak minuta.
Za to vreme pripremiti ostale sastojke i ugrejati tiganj. Umutiti jaja, u brašno dodati so, suvi začin, biber i dobro promešati sastojke. U tako pripremljeno brašno uvaljati tikvice, pa pred prženje umočiti u umućena jaja  (uz ivicu posude blago prisloniti i prevući tikvicu, kako bi se uklonio višak) i spustiti u ugrejano ulje. Temperatura ulja treba da bude umerena kako tikvice ne bi izgorele. Pržiti ih oko 4-5 minuta sa obe strane tj. dok ne dobiju zlatno-braon nijansu.
Nakon prženja ređati ih na papirni ubrus kako bi se uklonio višak ulja. Služiti tople ili hladne uz kiselo mleko, jogurt, salatu ili prilog po želji.

6 thoughts on “POHOVANE TIKVICE

Comments are closed.