POHOVANE TIKVICE

Pohovane tikvice

POHOVANE TIKVICE

… uvod kratak i neopterećujuć. Valjda to ide uz ove letnje dane.

Ne umem da zamislim kako izgleda i kog je ukusa leto bez tikvica. Ja sam od onih koji rado pripremaju tikvice u raznim oblicima ali najmanje pripremam tzv. pohovane tikvice. Razlog je jednostavan – masnoća. No, rešila sam da ugodim sebi a i da postojećim receptima dodam na blog još koji recept sa tikvicama. ☺

Pohovane tikvice

Potrebne namirnice:
2 veće tikvice
4 supene kašike brašna
1 supena kašika suvog začina
1 kafena kašika soli
(+ za usoljavanje tikvica)
zeleni mleveni biber po ukusu
3 jaja
oko 200 ml ulja

Pohovane tikvice bez puno ulja

Način pripreme:
Tikvice oljuštiti, oprati i iseći na kolutiće debljine do 0,5 cm. Tako pripremljene poređati ih na veći tanjir ili oval, bogato posoliti i ostaviti 10-ak minuta.
Za to vreme pripremiti ostale sastojke i ugrejati tiganj. Umutiti jaja, u brašno dodati so, suvi začin, biber i dobro promešati sastojke. U tako pripremljeno brašno uvaljati tikvice, pa pred prženje umočiti u umućena jaja  (uz ivicu posude blago prisloniti i prevući tikvicu, kako bi se uklonio višak) i spustiti u ugrejano ulje. Temperatura ulja treba da bude umerena kako tikvice ne bi izgorele. Pržiti ih oko 4-5 minuta sa obe strane tj. dok ne dobiju zlatno-braon nijansu.
Nakon prženja ređati ih na papirni ubrus kako bi se uklonio višak ulja. Služiti tople ili hladne uz kiselo mleko, jogurt, salatu ili prilog po želji.

6 thoughts on “POHOVANE TIKVICE

    1. Gago, ja kad dođem kod tebe na blog samo gledam u lepote koje praviš sa tikvicama. Ja ih izbegavam iz istog razloga ☺ Hvala, draga moja… ah, kako sam se oblizivala… ♥

  1. Pohane tikvice su fine, ali ih nikada ne radim jer imam osjećaj da upropaštavam "povrtnost" ovog povrća teškom smjesom i kasnije brdom ulja. A i zahtijevaju puno posla, a po ljeti mi se to ne da.:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top