• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Zimnica
PARENE (BARENE) PAPRIKE NA ULjU

PARENE (BARENE) PAPRIKE NA ULjU

Parene+paprike+%283%29.JPG (1024×1365)
Potrebno: 12 kg  paprika, 4 l vode, 150 ml esencije, 250 g soli, 250 g šećera, 250 ml ulja, biber u zrnu (po želji), konzervans ili bela slačica, bosiljak.

Priprema: 

  1. Paprike oprati, ukloniti peteljke i očistiti od semenki. Vodu, esenciju, so, šećer, ulje, biber u zrnu (i slačicu) sipati u dublji sud i staviti da provri. Kada je tečnost provrila smanjiti temperaturu za jedan nivo i dodavati prethodno očišćene i viljuškom izbockane paprike.
  2. Čim ključ izbaci paprike na površinu, vaditi ih rešetkastom kašikom i ređati u prethodno oprane i osušene hladne tegle. Blago pritiskati paprike i po želji dodavati malo seckane šargarepe i belog luka među slojeve.
  3. Na papriku staviti pritiskače, pa preliti tečnošću u kojoj su barene (do 2 prsta do vrha tegle), pa u svaku teglu staviti po malo konzervansa (ukoliko ne koristite slačicu) ili bosiljka. 
  4. Tegle prekriti tacnicama i ostaviti ih tako preko noći. Sutradan, po potrebi, naliti paprike preostalom tečnošću u kojoj su barene i povezati celofanom ili zatvoriti čistim poklopcima bez tragova korozije ili masnoće. Odložiti tegle na predvnđeno mesto. 


Napomena: Tegle ostaviti otvorene preko noći zbog toga da se paprike dobro ohlade kako ne bi kasnije krenule da vriju i tečnost curi iz tegli. Konzervans je opcija koju možete ali i ne morate koristiti. Ja umesto konzervansa koristim belu slačicu ili suvi bosiljak.

Tags :