#KAO NEKAD: SIRUP OD VIŠANJA BEZ KUVANJA

  Nisam veliki obožavalac domaćih sokova ali kada je višnja u pitanju tu se stvari drastično menjaju. ☺ Generalno, višnje često koristim za pripremu poslastica i moglo bi se reći da su jedino voće koje mi u slatkišima baš prija. E, to je slučaj i kada su tzv. sokovi na razblaživanje u pitanju tj. sirupi.

  Ovaj sirup od višanja bez kuvanja tj. priprema na ovaj način je ono što praktikujem već duži niz godina i moram reći da sam prezadovoljna – kako ukusom, a ono i dužinom tj. rokom trajanja (3 godine u špajzu koji nije baš hladan i gde se letnje temperature i te kako osete).

  Sirup od visanja bez kuvanja

  Na isti način pripremam i sok od malina (dodam 10 g limuntusa više), kupina i jagoda.

  Potrebne namirnice:
  3 kg višanja
  3 kg šećera
  30 g limuntusa
  2 l vode

  Način pripreme:
  Izabrati potpuno zdrave plodove, ukloniti peteljke i oprati. Od ukupne količine šećera polovinu upotrebiti za sledeći korak. U veću posudu na dno sipati malo šećera, a zatim naizmenično ređati višnje, šećer i limuntus. Sastojke dobro izmešati, pokriti i ostaviti preko noći. Sutradan, voće izgnječiti (rukama) tako da se potpuno odvoji od koštice. Smesu procediti kroz gazu i u dobijenu smesu dodati preostali šećer i vodu. Zatim, mešati varjačom dok se šećer ne istopi. Za ovaj korak je neophodno 40-60 minuta, jer nakon što se smesa izmeša potrebno je ostaviti je da miruje kako bi se nerastvoren šećer slegao, a zatim ponavljati postupak dok se kristali šećera potpuno ne rastvore. Sirup uliti u čiste i suve staklene boce (prethodno sterilisane). Obod grilića premazati s domaćom rakijom ili alkoholom, pa povezati duplim celofanom i zatvoriti flaše. Odložiti u ostavu i koristiti po potrebi, razblaženo s vodom ili hladnim mlekom.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *