Knjiga koja priča – odlomak

Koliko je onih koji su uspeli da, bez prethodnog traganja za logikom i razumevanjem, srcem prihvate ljubav? Koliko je onih koji su žalili za propuštenom šansom, nastavljajući da kroz život nose (o)sećanje na “ljubav svog života”, samo zato što nisu na vreme ili punim srcem poverovali u nju?

Kada o ovome pričam, najpre bih zavirila u svoje srce i videla čega tamo ima. Srculence kaže da mu nisam dozvoljavala da poveruje u ljubav koju je odavno prepoznalo. Govori mi da sam stalno tražila dokaze, nekakva potvrđivanja, nastojanja i ispravnost u postupcima sa druge strane kako bih se barem malo prepustila onome što sam i te kako osećala kao najispravniju stvar ikada ali nedozvoljavajući joj da oživi podsvesno sam sabotirala sebe.

Spomenuto neprihvatanje dolazilo je iz potrebe da prethodno jasno razumem ono što se dešava. Jer tumačeći mapu (mog) sveta, koju je kao pravac za putovanje kroz (moj) život pisao neko drugi, ono što sam mogla sebi da objasnim to sam mogla i da podnesem, povezujući sve sa najranijim iskustvima i odnosima u detinjstvu. Svesna sam odakle u meni toliko duboka potreba za prethodnim razumevanjem tj. objašnjavanjem i najmanjeg elementa nečega što se, evo, već eonima, ne da objasniti. Mogla bih reći i da svako od nas ima sopstveni pogled i mišljenje o ljubavi. Tako i treba da bude jer nije svaka ljubav ista i od istih elemenata napravljena. Odbijala sam da spoznam, potvrdim i razvijam pruženu mi ljubav, istovremeno odbijajući jako bitan deo svoje prirode – čulnost. Plašeći se svega što čulnost sa sobom donosi, najpre oslobađanja, svesno sam ostajala okrenuta spoljašnjosti, materiji i tzv. realnosti, stvarajući tako još veći nesklad između mog unutrašnjeg i spoljašnjeg. Najpre sam ostajala okrenuta davanju, preteranom trudu, odricanju, učenju koje je tražilo da mu se uruči tzv. žrtva ne bi li se postigao cilj. Stvari ne idu baš tim redom, da se ne lažemo. Ako smatrate da morate pošto-poto da izgarate i jurite za životom, znajte da vođeni takvim učenjem život nećete nikada osetiti na pravi način, sa smislom i ciljem koji on zaista ima…

Knjiga koja priča otkriće vam mnogo više.

Previous post Knjiga koja priča – beleške sa do sada najbitnijeg putovanja moje duše
Specifics of Serbia Next post Srbija kao turistički (ne)postojeća autentičnost