• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Sa mesom
BATACI U PIVU

BATACI U PIVU

Sjajan način da malo razmazite čula – pileći bataci u marinadi od piva. Aroma od koje se ne može pobeći. Pikantno, slatko i oporo u istom trenu prožimaju čulo ukusa. Odličan recept za vikendaški ručak ili piknik varijantu, uz prilog po želji i dobro rashlađeno pivo.

Potrebne namirnice: 10-ak pilećih bataka, so prema potrebi. Marinada – 70 ml ulja, kafena kašika soli, supena kašika meda, supena kašika slatke aleve paprike, ½ supene kašike ljute aleve paprike, kafena kašika mlevenog zelenog bibera, ½ kafene kašike cimeta, 4-5 čena belog luka, kora od ½ limuna, 2 dl piva.

Način pripreme: Oprano meso obrisati od viška vode i posoliti sa svih strana. U zip-kesu za zamrzivač (2 kg) usuti ulje, so, med, alevu, biber, cimet, beli luk, koru limuna i pivo pa zatvoriti i promućkati, a zatim u to položiti meso. Dobro zatvorenu kesu ostaviti u frižider preko noći (najmanje 3-4 sata) da se meso marinira. Sutradan, meso izvaditi iz frižidera 30-ak minuta pre pripreme da odstoji na sobnoj temperaturi. Dobro ugrejan tiganj (gril, tučani, teflonski) premazati sa malo ulja pa staviti meso da se peče. U toku pečenja okretati meso dva-tri puta i svaki put premazivati meso marinadom koja je ostala u kesi. Pečeno meso služiti dok je vruće (uz hladno pivo) i dekorisati peršunovim listom.

Napomena:
Umesto kese za zamrzivač može se koristiti posuda sa poklopcem, a umesto meda odličan je demerera šećer. Tiganj mora biti vreo a u momentu kada meso počne da menja boju smanjiti temperaturu na srednju vrednost. Batake peći 30-ak minuta, a najbolje je proveriti da li je meso pečeno tako što se u najdeblji deo bataka zabode nož (do koske) i blago raseče, pa ukoliko nema tamne ili krvave tečnosti meso je spremno. Ovaj način pripreme mesa odličan je i za pileća krilca sa roštilja.

8 thoughts on “BATACI U PIVU

Comments are closed.