HLEB SA HELjDOM

  Hleb sa heljdom rado pripremam i primećujem da to radim zato što izuzetno volim ukus heljde. Znači, u pitanju je čisto uživanje.

  Pored toga, ovaj hleb sa heljdom dugo ostaje svež i kako koji dan prođe a on kao da iznova prodiše tj. oseti se dublja aroma sastojaka. Iskreno, nije za čuditi se tome s obzirom koliko lepih i jakih sastojaka čini ovaj hleb.

  Nego, kad smo kod svežine, podeliću sa vama malu tajnu – za dugotrajnu svežinu hleba ili peciva koristite žirovo brašno. Ovo brašno nije ništa drugo do mleveni (prethodno pečeni) žir a ukoliko se dodaje ostalim sastojcima za hleb, osiguraće svežinu i dugotrajnost kakvu ne možete ni zamisliti. 

  hleb od heljdinog brašna
  Potrebne namirnice:
  350 g heljdinog brašna
  100 g mlevenih sirovih semenki bundeve
  150 g pirovog (speltinog) brašna
  1 kafena kašika soli
  350 ml mlake vode
  3 supene kašike ulja
  ¼ kockice svežeg kvasca
  1 kafena kašika šećera
  – Dodatno –
  heljdino brašno za premes
  ½ kafene kašike soli

  Način pripreme:
  U vodi rastopiti kvasac sa šećerom, pa ostaviti da zapeni. U dublju posudu usuti brašno i semenke, dodati so i sve promešati da se sjedini. U sredini brašna napraviti malo udubljenje i sipati pripremljeni kvasac, dodati ulje i sve dobro umesiti. Umešenu jufku, prekriti platnenom krpom i ostaviti na toplom mestu da se duplira. Kada je narasla, jufku mokrom rukom zahvatiti sa dna i polako presuti na radni deo, prethodno blago pobrašnjavljen. Iz par puta premesiti testo uz dodavanje brašna, tek onoliko da se testo ne lepi za podlogu. A, zatim, formirano testo preneti u kalup obložen pek-papirom. Nožem ili makazama zarezati po površini vekne i posuti solju i brašnom, po želji. Peći u prethodno ugrejanoj rerni, na 200°C, 25-30minuta (dok kalup ne bude lagan kada se uzme u ruke). Izvaditi hleb iz rerne, izručiti na platnenu krpu, uviti i ostaviti na rešetkastu podlogu (ili neku drugu površinu na kojoj hleb neće prionuti svojom površinom-da se ne bi potpario) da se ohladi. Mere su za pravougaoni kalup, 12 x 30 cm.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *