HLEB SA HELjDOM

hleb od heljdinog brašna

Hleb sa heljdom rado pripremam i primećujem da to radim zato što izuzetno volim ukus heljde. Znači, u pitanju je čisto uživanje.

Pored toga, ovaj hleb sa heljdom dugo ostaje svež i kako koji dan prođe a on kao da iznova prodiše tj. oseti se dublja aroma sastojaka. Iskreno, nije za čuditi se tome s obzirom koliko lepih i jakih sastojaka čini ovaj hleb.

Nego, kad smo kod svežine, podeliću sa vama malu tajnu – za dugotrajnu svežinu hleba ili peciva koristite žirovo brašno. Ovo brašno nije ništa drugo do mleveni (prethodno pečeni) žir a ukoliko se dodaje ostalim sastojcima za hleb, osiguraće svežinu i dugotrajnost kakvu ne možete ni zamisliti. 

hleb od heljdinog brašna
Potrebne namirnice:
350 g heljdinog brašna
100 g mlevenih sirovih semenki bundeve
150 g pirovog (speltinog) brašna
1 kafena kašika soli
350 ml mlake vode
3 supene kašike ulja
¼ kockice svežeg kvasca
1 kafena kašika šećera
– Dodatno –
heljdino brašno za premes
½ kafene kašike soli

Način pripreme:
U vodi rastopiti kvasac sa šećerom, pa ostaviti da zapeni. U dublju posudu usuti brašno i semenke, dodati so i sve promešati da se sjedini. U sredini brašna napraviti malo udubljenje i sipati pripremljeni kvasac, dodati ulje i sve dobro umesiti. Umešenu jufku, prekriti platnenom krpom i ostaviti na toplom mestu da se duplira. Kada je narasla, jufku mokrom rukom zahvatiti sa dna i polako presuti na radni deo, prethodno blago pobrašnjavljen. Iz par puta premesiti testo uz dodavanje brašna, tek onoliko da se testo ne lepi za podlogu. A, zatim, formirano testo preneti u kalup obložen pek-papirom. Nožem ili makazama zarezati po površini vekne i posuti solju i brašnom, po želji. Peći u prethodno ugrejanoj rerni, na 200°C, 25-30minuta (dok kalup ne bude lagan kada se uzme u ruke). Izvaditi hleb iz rerne, izručiti na platnenu krpu, uviti i ostaviti na rešetkastu podlogu (ili neku drugu površinu na kojoj hleb neće prionuti svojom površinom-da se ne bi potpario) da se ohladi. Mere su za pravougaoni kalup, 12 x 30 cm.

Previous post BELI RAGU OD GRAŠKA
Mesni rolat sa spanaćem Next post MESNI ROLAT