KOMPOT OD BRESKVI

Pamtim dane kada se sezonsko voće koristilo i jelo što je više moguće tokom perioda kada zri, ali se odabrana grupa ostavljala i za zimske dane i to kao kompot. E, ovaj recept me je podsetio koliko breskve mogu biti lepe tokom zime!

Kompot od breskvi je praktičan i jednostavan za pripremu. Osim toga, savršeno se održi i plod ostaje čvrst a sočan. Zato, isprobajte ovaj kompot što pre.

Kompot od breskvi

Sastojci: breskve po potrebi, 2 supene kašike šećera/tegla, vode po potrebi
Priprema: Breskve odvojiti od koštice i oljuštiti ih, a zatim ih iseći na 1/2 ili 1/4, kako vam više odgovara. U toku sečenja ređati u oprane (hladne) tegle do dva prsta od vrha. U teglu dodati šećera (2 kašike), naliti vodom do dva prsta od vrha, zatvoriti, promućkati par puta kako bi se šećer rastvorio i pasterizovati. U dublji sud staviti pamučnu krpu na dno a zatim poređati tegle, vodeći računa da se ne sudaraju (kako ne bi zveckale) i ukoliko je potrebno odvojiti ih još jednom pamučnom krpom. Naliti vode do 3/4 tegli, staviti na hladnu plotnu i uključiti da se tegle zagrevaju. Kada voda krene da vri, smanjiti T za dva nivoa (vi poznajete svoj šporet najbolje) i ostaviti da lagano vri oko 10-ak minuta. Nakon toga isključiti šporet i ostaviti tegle u šerpi da se skroz ohlade. Kada su se ohladile do sobne T izvaditi ih, obrisati i odložiti na predviđeno mesto.
Napomena: Po ovom receptu je i moja majka radila kompote tako da je oproban više puta. Ankice, draga, hvala ti što si me podsetila na detinje dane i podelila recept sa nama.
Pečene paprike u tegli Previous post PEČENE PAPRIKE U TEGLI
Next post JUFKICE OD GRAHAM BRAŠNA