Duh tradicije u novom ruhu – restoran Kapetanija 1908

Enterijer restorana Kapetanija 1908 Zemunski kej

Nakon dvomesečne rekonstrukcije poznati zemunski restoran, koji svoju istoriju piše od 1908. godine, zasijao je novim sjajem. Ako ste nedavno šetali Zemuskim kejom sigurno ste zapazili staru lepoticu obučenu u novo, moderno, ruho. Monumentalni objekat, izgrađen za potrebe parobrodske putničke stanice prema planovima bečkog arhitekte Remela, svoju prepoznatljivu autentičnost dodatno je istakao novim dizajnom enterijera.

Bez pretencioznosti ali sa notom glamura

Ovaj restoran sa dugom tradicijom važi za sinonim Zemuna, deo grada poznat po brojnim restoranima ukotvljenim na obali Dunava. Svaki od njih priča svoju priču, a priča o zgradi Stare kapetanije poistovećuje se sa obeležavanjem najlepših i najbitnijih žitovnih trenutaka jer restoran odavno važi za mesto sa sjajnom organizacijom potrebnom za takve prilike.

Osim toga, na ovom mestu su se rađale i velike ljubavi. Za neke od njih krivi su ulovi alasa i zamagljeno plavetnilo Dunava, dok je one druge, pomalo avanturističke i nesvakidašnje duše, zauvek preoblikovala nedokučiva pitomost Zemuna.

Pored vizuelnih promena, restoran Stara kapetanija se odnedavno predstavlja novim imenom, Kapetanija 1908. O tome koliko je ova promena uspela najglasnije govori činjenica da su stari poznanici jedva uspeli da prepoznaju restoran, nakon što im je 1. aprila otvorio svoja vrata. O novom uređenju enterijera koji se najblaže može opisati kao spoj epohe, klasike i neo industrijskog dizajna po gradu se priča sa oduševljenjem, jer je poznata atmosfera, bez pretencioznosti ali sa notom glamura, dopunjena stilizovanim komforom koji gostu dopušta potpuni užitak.

Posebnu prijatnost gosti doživljavaju i zbog osvetljenja, koje je u Kapetaniji 1908 ovog puta više nego oku prijatno i opuštajuće. Soft lighting nije lako neprimetno povezati sa enterijerom, ali je u ovom slučaju to učinjeno vrlo uspešno.

Kapetanija 1908 predstavlja novi koncept jelovnika koji, sa jedne strane, nudi autentične recepture i jela za čiju se pripremu koriste domaći, zanatski proizvodi i namirnice malih lokalnih proizvođača, dok je sa druge strane jelovnik sažet i konkretan.

Chef Kirill Polukeev rukovodi kuhinjom, a prema utiscima gostiju biftek 1908, burger Blue Cheese i svinjska rebarca su ono što morate probati.

Ukoliko želite da impresionirate veće društvo, Kapetanija 1908 nudi jagnjeći kotlet Srpska kruna, dok su specijaliteti od sveže rečne ribe i morski plodovi poput lignji Kapetanija uvek pravi odabir za one koji nisu naklonjeni mesu.

Tu su i dobro znana domaća jela, npr. čorbe, piletina sa mlincima, Karađorđeva šnicla, srpski burger.

Od deserata se izdvajaju pistachio i San Sebastian cheesecake, palačinke i halva brownie.

Pored toga, restoran nudi veganski i dečji meni.

Karta pića obiluje zanatskim pićima lokalnih proizvođača, a Kapetanija 1908 samostalno proizvodi i svoju paletu vina Dar i rakija Bato, čija degustacija je moguća u posebnom delu restorana, za wine tasting stolom, koji je istovremeno i deo za nepušače. Tu su organska vina, vina od autohtonih sorti, zanatski džinovi, votke, likeri i ostala bezalkoholna pića. Za apsolutno uživanje gosta u ponudi restorana brine i sommelier, koji će vaše papile povesti na uzbudljivo putovanje ukusa.

Letnji dani su pred nama, a to je savršeno vreme za uživanje u baštama restorana. Zašto to ovog puta ne bi bila bašta ponovo otvorenog restorana Kapetanija 1908, u kojoj možete uživati sa prijateljima, porodicom ali i kućnim ljubimcem? Brojni pogledi iz ove bašte pronose priču da se Dunav i nebo ljube baš ovde, a mi dodajemo da se ovde sjajno sljubljuju ukusi dobre hrane i vina.

Za B2B magazin Cafe Bar & Restoran jun/jul 2023.
Foto: Kapetanija 1908

Marko Pjer Vajt enfant terrbile britanske gastronomije 1 Previous post Marko Pjer Vajt – enfant terrible britanske gastronomije
The Ambassador House Kragujevac fine dining restoran enterijer Next post Poziv na fine dining iz srca Šumadije – The Ambassador House