• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Pite i proje
RUŽICE SA PROJINIM BRAŠNOM

RUŽICE SA PROJINIM BRAŠNOM

Ove pitice/ružice sa projinim brašnom nastale su sasvim spontano tj. slučajno!

Jednog (ne tako davnog) suptropskog vikenda, kada je moja glava bila teža od moje guze i kada sam kao zombi koračala kroz kuhinju (i to samo u slučajevima kada moram do frižidera po vodu), bez volje za jelom a još manjom voljom za pripremom hrane, desilo se što je moralo da se desi.

Sa nešto sastojaka koji se uvek mogu naći u većini domova i bez puno cimanja oko pripreme evo, iznenađujuće ukusnih, prijatnih i vizuelno prihvatljivih pitica. Sa velikom radošću pred vas postavljam recept za ružice sa projinim brašnom i ukoliko vas nekada zadesi slično stanje onom mom, gore opisanom, upotrebite ga bez dvoumljenja.

P.S. Evo par jako sličnih recepata ovom, koje možete pogledati kod Ankice i Jelene.

Potrebno: 250 g kora za gibanicu, 250 ml jogurta, 2 jaja + 1 za premaz, 200 g projinog brašna, soli, ulja i susama po želji. 
Priprema: Dobro umutiti jogurt, jaja i projino brašno, da smesa bude bez grudvica. Koru postaviti na radnu površinu i premazati je pripremljenom smesom. Za premaz jedne kore trebaće oko 3 supene kašike smese. Zatim urolati korupo čevši od ivice, dijagonalno, sve vreme motati i krajeve kako bi pita bila fino urolana. Urolanu koru umotati u lopticu, a preostali krajičak podviti pod nju. Smestiti pitice u pleh obložen pek-papirom, vodeći računa da između njih ima prostora, premazati umućenim jajetom, posuti susamom i blago pouljiti (samo nekoliko kapi ulja na lopticu) i peći u prethodno ugrejanoj rerni na 250° C sve dok ne porumene (oko 10 minuta). Pečene pitice izvaditi iz rerne, poređati na oval i služiti.
 
Napomena: Ukoliko ne koristite pek-papir, blago podmažite pleh. Od ove količine dobije se 12-14 pitica, u zavisnosti od veličine kora.
Tags :

10 thoughts on “RUŽICE SA PROJINIM BRAŠNOM

Comments are closed.