• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Food writing
8. UNWTO Forum o gastronomskom turizmu

8. UNWTO Forum o gastronomskom turizmu

Svetska turistička organizacija je najavila da će se 8. UNWTO Forum o gastronomskom turizmu 2023. održati od 5. do 6. oktobra.

Svetski UNWTO forum o gastronomskom turizmu

kreiran je sa ciljem da: promoviše razmenu iskustava između stručnjaka iz oblasti turizma i gastronomije, identifikuje dobre prakse i promoviše gastro turizam kao faktor razvoja destinacija.

.Za mesto održavanja ovogodišnjeg Foruma o gastronomskom turizmu odabran je San Sebastijan, kao izuzetna gastro-turistička destinacija sa visokom kuhinjom. San Sebastijan je odavno svetska gastronomska prestonica. Prvi svetski Fakultet gastronomije, Baskijski kulinarski centar, nalazi se ovde. Forum organizuju Svetska turistička organizacija i Baskijski kulinarski centar. Informacije o programu i registraciji biće dostupne u narednim mesecima.

Zašto San Sebastijan?

U San Sebastijanu je kuhinja poput laboratorije ideja i kreativne radionice, gde se gastronomija tretira kao umetnost, oblikuje inženjerskom preciznošću i poistovećuje sa identitetom.

Jedino je San Sebastijan grad u kojem možete pronaći šesnaest Michelinovih zvezdica u radijusu od 25 km. Od ukupno devet španskih restorana sa tri zvezdice, tri restorana nalaze se u San Sebastijanu. Japanski Kjoto i španski San Sebastijan su dva grada sa ovolikom koncentracijom restorana po kilometru kvadratnom.

Visoku kuhinju San Sebastijana ne prepoznaje samo Michelinov vodič jer je on domaćin najboljim svetskim restoranima. Od 2006. godine na listi The World’s 50 Best Restaurants nalaze se Arzak i Mugaritz. Pored toga, Elena Arzak, četvrta generacija restoratera, je 2012. godine proglašena za najboljeg ženskog kuvara na svetu. Saveur Culinary je proglasio San Sebastijan najboljom međunarodnom gastronomskom destinacijom. Ovo su jednoglasno podržali Catervings, The Liberty i The Telegraph.