Alba domaćin 6. UNWTO Foruma vinskog turizma

unwto wine turism

Nakon što je bila domaćin najpopularnijeg evropskog muzičkog dešavanja – Evrovizije, Italija će imati priliku da ugosti posetioce i učesnike šestog po redu Međunarodnog foruma enoturizma, u organizaciji UNWTO, koji se održava u Albi, regiji Lange, od 19. do 21. septembra, uz podršku italijanskog Ministarstva turizma i lokalnih vlasti Pijemonta.

Pored više od 30 međunarodnih govornika, fokus ovogodišnje UNWTO Konferencije o vinskom turizmu odnosiće se na ulogu i doprinos inovacija u budućnosti ove grane turizma; kako vinski turizam može biti održiviji i koje su mogućnosti digitalnog i socijalnog prostora za unapređenje lanca vrednosti vinskog turizma za lokalno preduzetništvo i vlasti. Na ovogodišnjem forumu će učestvovati preko 300 profesionalaca iz sektora, vodećih stručnjaka i lidera, panelista, predavača i domaćina brojnih radionica.

Generalni sekretar UNWTO, Zurab Pololikašvili, izjavio je: „Kako je otpočeo oporavak sektora, uveren sam da će konferencija predstavljati jedinstvenu priliku za učenje iz iskustava svih koji se suočavaju sa ovim izazovnim vremenima kako bi se osigurao uspešan i otporan sektor vinskog turizma u budućnosti ”.

Region Monferato Roero je pionir u svetu vinskog turizma i među prvima je u Italiji ali i svetu koji ispunjava zahteve stalno rastućeg turističkog tržišta. “Izazov danas je da se nastavi ovim putem, držeći kompas orijentisan ka razvoju koji traži inovacije, diversifikaciju i ekološku, ekonomsku i društvenu održivost”, naglasio je predsednik Turističke zajednice Lange Monferato Roero.

unwto wine forum alba
Foto: UNWTO

Masimo Garavalja, italijanski ministar turizma, poručio je: „Vinski turizam je mnogo više od prodaje vina, što je očigledno važno. Kada prodajete flašu vina, vi prodajete teritoriju iza te flaše, kulturu te teritorije, istoriju ljudi koji su vinogorjima dizajnirali tlo”.

Konferencija uključuje panel visokog nivoa o budućnosti vinskog turizma, gde će o politici unapređenja razgovarati: ministar turizma Bugarske, ministar ekonomije i održivog razvoja Gruzije, zamenik ministra turizma Grčke, ministar kulture Moldavije, državni sekretar za turizam, trgovinu i usluge Portugala, ministar turizma, pošte, saradnje i izložbi San Marina i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Forum, koji se održava od 2016. godine, je ukazao na značaj vinskog turizma za socio-ekonomski razvoj destinacija i služi kao platforma za razmenu iskustava, identifikovanje dobrih praksi i promociju vinskog turizma kao alata za održivi razvoj.

Na forumu koji će se održati u srcu pejzaža najlepših vinograda Pijemonta, Langhe-Roero i Monferato, UNESCO predela izuzetnih odlika, Ministarstvo turizma Italije i ENIT potrudiće se da ova zemlja 2024. ugosti najpraćeniji internacionalni gastronomski događaj “The World’s 50 Best Restaurants”.

„Globalni događaj, koji je deo zajedničkog programa sa ministrom turizma Masimom Garavaljom, dugoročno će ojačati ulogu italijanske kuhinje u svetu i identitet i prepoznatljivost poluostrva na međunarodnom nivou. ENIT je sa Ministarstvom turizma realizovao konkretne akcije posvećene hrani i vinu i ovo je odličan način kako da damo snagu i vrednost radu i trudu turističkih operatera i italijanskog sistema. Cilj nam je da budemo domaćini ovog događaja u partnerstvu sa regionom Pijemont, koji je dobra referentna tačka“, najavio je Mariano Rabino, predsednik Turističke zajednice Lange Monferato Roero.

strudel Previous post Štrudla – pita ili slatki hleb?
Belgrade Wine Week Next post Septembar u bojama Beogradske nedelje vina