COOLINARIJA SA: GASTRO GLUMAC – SLOBA STEFANOVIĆ

Sloba Stefanović

COOLINARIJA SA: GASTRO GLUMAC – SLOBA STEFANOVIĆ

Slobodan Stefanović
Foto: Mirko Tabašević

Da li si tokom snimanja Vivegama imao priliku da se osim indijskoj filmskoj produkciji približiš i njihovoj kuhinji? Da li postoji neko indijsko jelo koje rado spremaš?

Kada smo snimali film, Indijci su zahtevali da jedu njihovu hranu, pa su dobijali ketering iz obližnjeg indijskog restorana. Nisu bili zadovoljni jer nije ličilo na ono na šta su navikli. Naime, veoma začinjena hrana za naš ukus – za njih je bila bljutava. Stoga su u svako jelo stavljali po čašu kiselog mleka da bi poboljšali ukus. I to su radili redom svi do jednoga. Volim indijsku kuhinju, volim njihove začine i rado ih koristim ali zaista vrlo pažljivo. Pileća tikka masala ili tandoori piletina je jedno od jela koje često spremam, a od začina tu je nezaobilazna garam masala.

Rad u pozorištu ne trpi individualnost, dok rad u kuhinji to u većoj meri dozvoljava. Kako bi opisao svoj izraz kreativnosti s varjačom?

Prilično uvrnut. Pronalazim razne recepte pa ih prilagođavam ili pravim neobične varijacije. Volim da od postojećih recepata napravim zdraviju verziju, bez šećera i brašna.

Osim što voliš da provodiš aktivan odmor na Tari, na koji način se opuštaš, čistiš um i regenerišeš?

Tara je samo jedna od destinacija. Putovanja su moja pasija i stalno organizujem i osmišljavam nova putovanja. Ja sam od onih low cost putnika koji ne pati od luksuza ali kome je stalo do čistoće i urednosti. Na taj način sam video mnogo gradova, obišao mnoge države, jer zašto dati ogromnu sumu novca za jedno putovanje kad za taj novac možeš da obiđeš tri puta više i da se opet super provedeš.

Kada si počeo da kuvaš i kako vreme provedeno u kuhinji utiče na tebe?

Kada sam se preselio iz Veternika u Beograd, shvatio sam da moram da jedem i nešto “na kašiku” i tako je počelo moje gastronomsko putovanje. Prvo sa špagetama sa tunjevinom i sa testom sa kupusom, da bih sada pravio ozbiljnija i zahtevnija jela, pa čak i neke poslastice.

Koje jelo ili poslastica je prva asocijacija na tvoje detinjstvo?

Šnenokle. Štrudle sa makom. Krofne definitivno. I palačinke. I pečena bundeva sa cimetom i šećerom. Gomboce. I taške.. Mnogo je asocijacija jer mi je majka izvrsna kuvarica, baš kao što je bila i baka Mara sa majčine strane

Zamisli da si u prilici da možeš da okusiš jela drevnih civilizacija (Vavilon, Sumeri, Maje, Inke…) – čija drevna kuhinja bi te prva privukla?

Maje, Inke, Asteci…oni su koristili čiju još u to doba, a kod nas je došla tek nedavno. Zamislite onda kakva su tek jela spremali. ☺

Šta je ono što ne propuštaš da doneseš sa putovanja?

Uspomene najviše, pregršt fotografija, i katkad neku sitnicu za drage ljude. Nemam običaj da donosim puno stvari jer na put uvek idem sa ručnim prtljagom.

Da li je Gastro glumac jedna od tvojih uloga ili je i to tvoja ljubav u kojoj rasteš, a svoj opus rado deliš s gastro publikom?

Za sada, jedna od uloga u kojoj beskrajno uživam i koja mi nudi mnogo mogućnosti da se kreativno izrazim kroz dekorisanje, aranžman i fotografisanje hrane.

Za kraj Sloba je sačuvao najslađe – Uskoro počinjem jedan lep kulinarski projekat na TOP TV, i evo vi ste prvi medij kome otkrivam lepe planove.  Zato, pozivam sve vas da zajedno podržimo i ispratimo Gastro glumaca u ovom projektu.

2 thoughts on “COOLINARIJA SA: GASTRO GLUMAC – SLOBA STEFANOVIĆ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top